Reforma sistemului judiciar din Mexic ar ameninţa democraţia şi relaţia comercială cu SUA

Ken Salazar, ambasadorul SUA în Mexic, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la noua propunere de reformă a sistemului judiciar din Mexic, prin intermediul căreia judecătorii, inclusiv cei ai Curţii Supreme, să fie aleşi prin vot popular.

Urmărește
428 afișări
Imaginea articolului Reforma sistemului judiciar din Mexic ar ameninţa democraţia şi relaţia comercială cu SUA

Reforma sistemului judiciar din Mexic ar ameninţa democraţia şi relaţia comercială cu SUA

O propunere de reformă a sistemului judiciar din Mexic ameninţă democraţia ţării şi relaţia comercială cu Statele Unite, a declarat joi Ken Salazar, ambasadorul american în Mexic, în timp ce omologul său canadian a avertizat, la rândul său, cu privire la îngrijorările investitorilor, scrie Reuters.

Reforma controversată, care va fi supusă votului în septembrie, propune ca judecătorii, inclusiv cei ai Curţii Supreme, să fie aleşi prin vot popular.

Ambasadorul american în Mexic, Ken Salazar, a spus că această reformă ar putea face sistemul judiciar din Mexic vulnerabil în faţa crimei organizate şi ar submina încrederea în sistemul judiciar al ţării.

El a subliniat că alegerile directe ar facilita implicarea cartelurilor în procesul judiciar, ceea ce ar reprezenta un risc major pentru democraţia Mexicului.

Ambasadorul canadian, Graeme Clark, a criticat şi el reforma, aducând în discuţie îngrijorările investitorilor cu privire la stabilitate şi buna funcţionare a sistemului judiciar.

Deşi a subliniat că relaţiile dintre guvernele celor două naţiuni sunt excelente, a transmis totuşi ceea ce îi nemulţumeşte pe investitori.

Preşedinţia Mexicului şi Ministerul de Externe nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Între timp, senatorul Ricardo Monreal a susţinut că ambasadorul Salazar nu ar fi citit în întregime reforma şi a argumentat că în multe state americane judecătorii sunt aleşi în această manieră.

Noul preşedinte îşi va prelua funcţia în octombrie

Preşedintele ales, Claudia Sheinbaum, care îşi va prelua funcţia în octombrie, a apărat propunerea judiciară a actualului preşedinte Andres Manuel Lopez Obrador, afirmând că este de acord ca judecătorii să fie aleşi.

Salazar a avertizat că această reformă ar putea ameninţa relaţia comercială dintre Statele Unite şi Mexic, care se bazează pe încrederea investitorilor în cadrul legal mexican.

Reforma, care prevede alegeri pentru judecători în 2025 şi 2027, este susţinută de Lopez Obrador, cu motivaţia de a combate impunitatea şi corupţia.

Cu toate acestea, pieţele financiare au devenit tensionate de când partidul lui Lopez Obrador a câştigat mai multe locuri în Congres decât se preconizase.

Joi, piaţa bursieră din Mexic a scăzut cu aproximativ 0,6%, iar peso-ul mexican s-a depreciat cu aproximativ 1%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici