Un an de funcţionare a ICPA: 14 ţări au prezentat dovezi într-un număr de peste 2.000 de dosare

Până acum, 14 ţări au prezentat dovezi într-un număr de peste 2.000 de dosare, se arată într-un comunicat al Eurojust, la împlinirea unui an de la lansarea Centrului internaţional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune împotriva Ucrainei (ICPA).

Urmărește
191 afișări
Imaginea articolului Un an de funcţionare a ICPA: 14 ţări au prezentat dovezi într-un număr de peste 2.000 de dosare

Un an de funcţionare a ICPA: 14 ţări au prezentat dovezi într-un număr de peste 2.000 de dosare

„În urmă cu un an Eurojust a lansat Centrul internaţional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune (ICPA) - o platformă unică de coordonare judiciară dedicată sprijinirii anchetelor naţionale privind crima de agresiune legată de războiul din Ucraina”, se arată în comunicat.

Potrivit acestuia, ICPA a înregistrat progrese semnificative în ceea ce priveşte elaborarea unei strategii comune de investigare şi urmărire penală pentru cazurile privind crima de agresiune.

„Rusia trebuie trasă la răspundere pentru războiul său de agresiune”, a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders. „Prin intermediul ICPA ne asigurăm că nu se pierde nicio probă, în vederea urmăririi penale a celor responsabili de crima de agresiune în conformitate cu standardele internaţionale. Cu ocazia primei aniversări a ICPA, doresc să aplaud activitatea sa foarte importantă şi să reiterez angajamentul Comisiei Europene de a lua toate măsurile necesare pentru a sprijini Eurojust şi statele ICPA, inclusiv Ucraina, să îşi îndeplinească misiunea crucială”.

Preşedintele Eurojust, Ladislav Hamran, a remarcat: „La un an de la înfiinţarea sa, ICPA s-a impus ferm ca piatră de temelie a peisajului responsabilităţii. Lupta împotriva impunităţii merită atenţia noastră neclintită şi este esenţial ca aceasta să se extindă la unul dintre pilonii ordinii internaţionale moderne bazate pe norme: interzicerea utilizării forţei. Eurojust se angajează să sprijine ICPA atât timp cât este necesar”.

Referitor la participarea României în cadrul ICPA, Andriy Kostin, procurorul general al Ucrainei, a declarat: „Apreciez efortul şi implicarea procurorilor din România care s-au sesizat din oficiu cu privire la infracţiuni contra umanităţii în legătură cu atacul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. România este pentru un noi un partener important, lucru dovedit inclusiv prin contribuţiile valoroase transmise prin intermediul Core International Crimes Evidence Database (CICED), reprezentând probe administrate în cadrul anchetei deschise în această ţară”.

Procurorii şi anchetatorii independenţi ai ICPA din diferite ţări au colaborat în mod regulat la Eurojust, beneficiind de echipa specializată de experţi juridici a agenţiei şi de sprijin tehnic, logistic şi financiar personalizat. Acest lucru le-a permis să facă schimb de informaţii şi probe rapid şi eficient şi să coordoneze o strategie comună de investigare şi urmărire penală.

„Pe lângă consolidarea capacităţilor, colectarea, conservarea şi analiza probelor a reprezentat o prioritate majoră pentru ICPA. În pofida dificultăţilor întâmpinate în ceea ce priveşte identificarea şi colectarea probelor, dintre care o mare parte se află în Federaţia Rusă, numărul de dosare cu probe care sunt depuse la baza de date privind probele referitoare la infracţiunile internaţionale (CICED), gestionată de Eurojust, este în creştere. Până în prezent, 14 ţări au prezentat dovezi într-un număr de peste 2.000 de dosare”, susţin reprezentanţii Eurojust.

Eurojust continuă să încurajeze autorităţile naţionale să transmită dovezi către baza de date CICED pentru a consolida eforturile de responsabilizare colectivă.

CICED şi ICPA fac parte din structura generală de sprijin pe care Eurojust o oferă echipei comune de anchetă (JIT) cu privire la presupusele crime internaţionale de bază comise în Ucraina. JIT, care include procurori din toate ţările ICPA, este sprijinită de Eurojust şi beneficiază în mod direct de activitatea importantă a ICPA şi CICED.

„În timp ce războiul este în curs de desfăşurare şi discuţiile despre un posibil tribunal special sunt încă în curs de desfăşurare, ICPA se asigură că crimele sunt bine documentate şi dovezile cruciale nu sunt pierdute. ICPA pregăteşte şi contribuie efectiv la viitoarele urmăriri penale ale infracţiunii de agresiune, indiferent de jurisdicţia în faţa căreia va fi iniţiată procedura. Din acest motiv, probele sunt traduse, inclusiv în ucraineană şi engleză, pentru a se asigura că acestea pot fi utilizate în diferite jurisdicţii”, se mai spune în comunicat.

ICPA este format din participanţi din Ucraina, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi România. În plus, Statele Unite au numit un procuror special pentru infracţiunea de agresiune pentru a sprijini activităţile ICPA, iar Biroul procurorului CPI a desemnat personal pentru a participa la ICPA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici