- Home
- Life-Inedit
- BRAŞOV, (06.12.2018, 07:58)
- Adina Chirvasa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cetele de feciori din Ţara Făgăraşului, cel mai vechi obicei de sărbători, se formează de Sf.Nicolae
Cetele de feciori din Ţara Făgăraşului, considerat cel mai vechi şi bine păstrat obicei din Ţara Făgăraşului, din perioada sărbătorilor de iarnă, se formează în seara de Sfântul Nicolae şi se defac în ziua de Sfântul Ioan, când, în Făgăraş are loc Festivalul Cetelor de Feciori.
Urmărește
1220 afișări
Cetele de feciori din Ţara Făgăraşului, cel mai vechi obicei de sărbători, se formează de Sf.Nicolae
În seara de Sfântul Nicolae se formază Cetele de Feciori, care se desfax de Sfântul Ioan, când are loc, la Făgăraş, Festivalul Cetelor de Feciori, ajuns deja la ediţia a XIII-a. În această zi se încheie, practic, obiceiurile şi tradiţiile specifice sărbătorilor de iarnă.
„Acest obicei se păstrează în toată Ţara Făgăraşului şi chiar am avut plăcuta surpriză, la parada cetelor, din ziua de Bobotează, să văd cete din sate de care nu mai ştiam că sunt. Sunt sate în mare parte depopulate, unde nu mai prea sunt tineri, dar ei merg la bunicii lor şi reconstituie obiceiul”, a spus Adrian Văluşescu, şef Serviciu Cultură şi Tradiţii, din cadrul Centrului Cultural Reduta din Braşov.
TITLURILE ZILEI
-
• Elon Musk pune CCR la zid: „Cum poate un judecător să anuleze alegerile și să nu fie dictator?”
-
astăzi, 13:00
-
astăzi, 14:07
-
astăzi, 13:25
-
astăzi, 11:09
-
astăzi, 11:36
-
astăzi, 13:57
• MAE anunţă că nu există români pe lista victimelor atacului de la Magdeburg
-
astăzi, 08:58
-
astăzi, 09:25
-
astăzi, 08:35
• Există o rază de speranţă şi pentru 2025. Cum arată prognoza econmică pentru anul care vine
-
astăzi, 09:51
-
ieri, 20:55
• Importurile Uniunii Europene de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia ajung la un nivel record
-
astăzi, 07:44
-
astăzi, 07:42
-
ieri, 20:07
-
ieri, 19:41
Conform obiceiului, ceata de feciori constituită în seara de Sfântul Nicolae este alcătuită din tineri de peste 18 ani, necăsătoriţi.
În seara de Sfântul Nicolae, fiecare ceată îşi alege vătaful mare, vătaful mic, casierul, responsabilul cu organizarea balurilor de Crăciun şi din seara de Sfântul Vasile, precum şi purtător de steag. Steagul este în fapt o prăjină decorată cu diverse ştergare cu cusături cu modele tradiţionale, iar acesta se aşază la poarta gazdei şi se ancorează foarte bine, pentru a nu fi furat de alţi tineri din afara cetelor de feciori.
Până în ajunul Crăciunului, tinerii din Cetele de feciori se întâlnesc la diverse gazde, unde învaţă colide. În ajun de Crăciun, ei merg la colindat începând cu casa primarului, a preotului, a fetelor nemăritate şi apoi merg în toate casele localnicilor.
De Crăciun, feciorii, îmbrăcaţi în costume populare, tinerii merg la Biserică şi participă la slujba de Crăciun, apoi colindă. În seara de Crăciun organizează şi Balul la Căminul Cultural, unde participă toată comunitatea.
După acest moment, cetele de feciori încep pregătirile pentru noaptea de 31 decembrie, când, din nou, merg la casa primarului, a preotului, a fetelor nemăritate şi apoi la restul localnicilor şi le fac urăturile.
În seara de Sfântul Vasile organizează un alt Bal.
Potrivit lui Adrian Văluşescu, obiceiul colindatului de ceată bărbătească a fost inclus pe lista patrimoniului imaterial mondial UNESCO, în luna decembrie 2013.
Citește pe alephnews.ro: Un incendiu puternic a izbucnit în Sectorul 1 din București. Oamenii au primit mesaje RO-Alert din cauza degajărilor mari de fum
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vă mai amintiți de Ligia Hoka de la Frumusețe pe muchie de cuțit? I se spunea că seamănă cu Sharon Stone, după transformare, iar acum…
CANCAN.RO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:46
-
astăzi, 14:16