Depăşirea limitei de 1,5 grade Celsius riscă un impact climatic „ireversibil” - studiu

Orice depăşire a pragului de 1,5 grade Celsius considerat de oamenii de ştiinţă ca fiind limita cea mai sigură pentru încălzirea globală ar putea avea consecinţe catastrofale şi ireversibile pentru planeta noastră.

Urmărește
531 afișări
Imaginea articolului Depăşirea limitei de 1,5 grade Celsius riscă un impact climatic „ireversibil” - studiu

Depăşirea limitei de 1,5 grade Celsius riscă un impact climatic „ireversibil” - studiu

Cercetătorii subliniază că inclusiv o depăşire temporară a acestei limite, urmată de o scădere a temperaturilor ar putea declanşa efecte devastatoare pe termen lung. Printre aceste consecinţe se numără creşterea nivelului mărilor şi alte repercusiuni dezastruoase care ar putea persista timp de milenii, conform CNN.

Carl-Friedrich Schleussner, coordonatorul studiului realizat în colaborare cu 30 de oameni de ştiinţă, explică: „Pentru majoritatea indicatorilor climatici, există consecinţe ireversibile din cauza depăşirii temporare, de exemplu, a limitei de 1,5 grade. Chiar dacă temperaturile ar scădea din nou, lumea în care ne aflăm nu ar mai fi aceeaşi ca în cazul în care nu s-ar depăşi limita".

Studiul, care a durat trei ani, evidenţiază mai multe riscuri majore asociate depăşirii pragului de 1,5°C: o creştere potenţială a nivelului mărilor cu până la 40 de centimetri, chiar dacă depăşirea ar dura doar un secol, dezgheţarea permafrostului şi a turbăriilor, eliberând cantităţi uriaşe de gaze cu efect de seră şi atingerea unor „puncte de basculare" care ar provoca schimbări majore şi ireparabile în sistemul climatic al Pământului.

Cercetătorii avertizează în legătură cu „încrederea excesivă" în scenariile de depăşire temporară a pragului, subliniind că pericolele asociate nu sunt pe deplin înţelese sau apreciate.

În prezent, promisiunile globale privind acţiunile climatice ar duce la o încălzire de aproape 3°C până în 2100, conform ONU. Pentru a limita încălzirea la 1,5°C, emisiile de gaze cu efect de seră trebuie reduse aproape la jumătate până în 2030 şi să ajungă la zero net până în 2050.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici