Experţi: Restabilirea suprafeţelor împădurite, una dintre cele mai eficiente soluţii de atenuare a schimbărilor climatice

Restabilirea suprafeţelor împădurite rămâne una dintre cele mai eficiente strategii de atenuare a efectelor schimbărilor climatice, arată un studiu elaborat de Laboratorul Crowther şi citat de revista Science.

Urmărește
1100 afișări
Imaginea articolului Experţi: Restabilirea suprafeţelor împădurite, una dintre cele mai eficiente soluţii de atenuare a schimbărilor climatice

Experţi: Restabilirea suprafeţelor împădurite, una dintre cele mai eficiente soluţii de atenuare a schimbărilor climatice

"Restabilirea copacilor rămâne una dintre cele mai eficiente strategii pentru atenuarea schimbărilor climatice. Am realizat o hartă a suprafeţei mondiale acoperite de copaci, arătând că în actualul climat pot exista 4,4 miliarde de hectare de arbori. Excluzând copacii actuali, zonele agricole şi urbane, am descoperit că există spaţiu pentru încă 0,9 miliarde de hectare de arbori, care ar putea stoca 205 gigatone de dioxid de carbon în zone care ar susţine în mod natural păduri. Aceste concluzii evidenţiază că restabilirea suprafeţelor forestiere la nivel mondial constituie una dintre cele mai eficiente soluţii de până acum pentru contracararea schimbărilor climatice", arată studiul, realizat de o echipă de specialişti coordonată de doctor Jean-Francois Bastin.

Echipa de experţi a utilizat măsurători directe ale suprafeţelor forestiere pentru a genera un model la nivel mondial. Hărţile virtuale create arată că extinderea suprafeţelor împădurite cu 25% are potenţialul de a reduce cu circa 25% a volumului de dioxid de carbon din atmosferă.

"Restabilirea suprafeţelor forestiere pe plan global ar putea ajuta la capturarea dioxidului de carbon şi la atenuarea schimbărilor climatice. Cu toate acestea, schimbările climatice vor modifica această hartă potenţială a suprafeţei mondiale împădurite. Estimăm că, dacă nu putem devia de la actuala traiectorie, potenţiala suprafaţă globală împădurită s-ar putea reduce cu 223 de milioane de hectare până în anul 2050, cea mai mare parte a pierderilor producându-se în zonele tropicale. Rezultatele noastre evidenţiază oportunitatea atenuării schimbărilor climatice prin restabilirea suprafeţelor împădurite, dar şi nevoia urgenţă de măsuri", subliniază autorii studiului. Potrivit experţilor, sunt necesare acţiuni urgente, deoarece efectele încălzirii climei există deja, iar zonele care pot susţine suprafeţe împădurite suplimentare se micşorează. Astfel, chiar şi dacă încălzirea globală este limitată la 1,5°C, suprafaţa disponibilă pentru împăduriri suplimentare va scădea cu 20% până în 2050.

"Ştim cu toţii că restabilirea suprafeţelor împădurite poate fi o contribuţie în contracararea încălzirii globale, dar nu aveam o înţelegere ştiinţifică asupra impactului acesteia. Studiul nostru arată clar că restabilirea suprafeţei împădurite reprezintă cea mai bună soluţie disponibilă pentru contracararea schimbărilor climatice şi oferă dovezi puternice pentru justificarea investiţiilor. Dacă acţionăm acum, acest lucru ar putea diminua volumul de dioxid de carbon din atmosferă cu până la 25%, aducându-l la nivelul de acum un secol", explică profesorul Tom Crowther, unul dintre autorii studiului, potrivit site-ului NatureWorldNews.com.

"Cu toate acestea, sunt necesare decenii pentru ca noile păduri să crească şi să atingă potenţialul. Este extrem de important să protejăm pădurile care există, să aplicăm alte soluţii pentru protejarea climei şi să continuăm în sensul eliminării combustibililor fosili din sistemele economice, pentru a evita schimbări climatice periculoase", a atras atenţia profesorul Tom Crowther.

În Laboratorul Crowther, cu sediul în Institutul Tehnologic din Zürich (Elveţia), lucrează experţi multidisciplinari care studiază procesele ecologice ce influenţează schimbările climatice. Studiul furnizează prima evaluare de tip cantitativ asupra fezabilităţii obiectivelor de restabilire a suprafeţelor împădurite.

Taguri:
studiu,
climă,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici