- Home
- Main Story
- BUCUREŞTI, (15.12.2011, 18:43)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Sală de "lecturi uşoare" şi spaţiu de audiţii, în noua Bibliotecă Naţională a României - VIDEO
Cititorii se pot delecta în sala de "lecturi uşoare" şi pot asculta, la căşti, muzică, "de la Beatles la Beethoven", în sala de audiţii, în noul sediu din Bucureşti al Bibliotecii Naţionale a României, care va fi deschis publicului larg din aprilie 2012.
Urmărește
2232 afișări
Directoarea Bibliotecii Naţionale a României, Elena Tîrziman, a declarat, joi, la evenimentul de inaugurare a noului sediu, că instituţia va fi funcţională în totalitate la sfârşitul lui aprilie 2012, cel mai probabil de Ziua Bibliotecarului (23 aprilie).
De la intrarea principală, vizitatorul este primit într-un hol larg, cu lifturi cu pereţi din sticlă, ce fac legătura între cele şapte niveluri ale bibliotecii.
Pentru că nu au vrut să supere pe nimeni punând o plachetă cu nume de scriitori sau cu citate, proiectanţii au conceput o plachetă din sticlă, orizontală, în mijlocul holului, cu litere stilizate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
În cifre, Biblioteca Naţională a României înseamnă: 14 săli de lectură mari, 6 săli de conferinţe, o aulă de 400 de locuri, 30.000 de metri pătraţi de spaţiu de depozitare de carte şi 15.000 de metri pătraţi de spaţii multifuncţionale pentru expoziţii, audiţii, librării şi cafenele.
Valoarea totală a investiţiei este de 104.839.121 de euro, fără TVA.
În termeni de confort, Biblioteca Naţională va avea o parcare de 300 de locuri, un adăpost de apărare, la subsol, şi garderobă.
Potrivit arhitectului Eliodor Popa, şeful de proiect al Bibliotecii Naţionale, în clădirea instituţiei vor exista cafenele, unde vizitatorii se vor putea relaxa, dar şi spaţii de spectacole, care vor fi cedate, în urma încheierii unor parteneriate cu instituţiile de spectacole.
Planul Bibliotecii Naţionale a României include o sală care este dedicată vizitatorilor cu dizabilităţi, o sală pentru lecturi uşoare şi o sală de audiţie, unde, potrivit lui Popa, vizitatorii pot asculta muzică, "de la Beatles la Beethoven", la căşti.
Pe lângă lifturile spectaculoase, cu pereţi din sticlă, biblioteca mai are şi "lifturi inteligente", care transportă cărţile de la un nivel la altul.
Potrivit directoarei bibliotecii, în noul sediu al instituţiei vor fi transportate cele 12 milioane de volume care au fost depozitate în biblioteci din toată ţara. De o lună şi jumătate a început procesul de mutare a acestor cărţi, dar cea mai dificilă etapă va fi cea a transportării documentelor foarte vechi.
Biblioteca Naţională a României va deveni şi sediul unor instituţii de cultură. Din ianuarie, sediul Ministerului Culturii va fi în Aula bibliotecii. Tot anul viitor, Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian" va avea, de asemenea, sediul în Biblioteca Naţională, instituţia de spectacole urmând să părăsească spaţiul din clădirea Teatrului Naţional Bucureşti, care este în renovare.
Noul sediu al Bibliotecii Naţionale a României a fost inaugurat joi, în contextul finalizării lucrărilor de construcţie la clădirea de pe bulevardul Unirii din Bucureşti. Evenimentul a constituit o avanpremieră, înaintea deschiderii propriu-zise a clădirii pentru public. La inaugurare au fost prezenţi premierul Emil Boc, ministrul Culturii, Kelemen Hunor şi Theodor Paleologu.
Sediul Bibliotecii Naţionale a fost finalizat de Aedificia Carpaţi S.A., contractul dintre firmă şi Ministerul Culturii fiind semnat în martie 2009. Oferta depusă de Aedificia Carpaţi la licitaţia organizată de Ministerul Culturii pentru finalizarea noului sediu al Bibliotecii Naţionale a fost de 69.963.068 euro fără TVA, perioada de execuţie fiind de 30 de luni.
Suma alocată noului sediu al Bibliotecii Naţionale provine dintr-un împrumut de circa 200 de milioane de euro, acordat Guvernului României de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) şi gestionat de Ministerul Culturii.
Sediul din Bulevardul Unirii al Bibliotecii Naţionale a avut o istorie agitată după Revoluţie. Lungi perioade de timp nu s-au făcut nici un fel de investiţii, astfel că părţi din imobil s-au degradat şi, în plus, locul a atras hoţii de fier vechi şi de materiale de construcţie. În 2002, o controversă a izbucnit în jurul construcţiei, după ce aceasta a fost transferată în administrarea Regiei Autonome - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) pentru a deveni sediu al Guvernului. Acest plan a fost abandonat în cele din urmă.
Pe de altă parte, actualul sediu al Bibliotecii Naţionale a României, din strada Ion Ghica, nr. 4, Bucureşti, a fost retrocedat în 2008 Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) şi a fost scos din inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi din administrarea bibliotecii, potrivit unei Hotărâri de Guvern publicate în 3 septembrie 2010 în Monitorul Oficial.
(Material realizat de Oana Ghita, oana.ghita@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe