11 oameni, salvaţi în urma transplanturilor de săptămâna trecută

11 oameni au primit o nouă şansă la viaţă prin transplant de organe, iar şi mai mulţi vor avea o viaţă mult mai bună prin transplant de cornee şi ţesuturi osteotendinoase, după prelevările făcute săptămâna trecută, anunţă luni Agenţia Naţională de Transplant.

Urmărește
302 afișări
Imaginea articolului 11 oameni, salvaţi în urma transplanturilor de săptămâna trecută

11 oameni, salvaţi în urma transplanturilor de săptămâna trecută

Potrivit ANT, prelevările au început marţi seara la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti cu acordurile familiilor a doi pacienţi în vârstă de 64 şi 71 de ani, diagnosticaţi în moarte cerebrală în urma unui AVC hemoragic, respectiv hemoragie subarahnoidiană.

Pentru intervenţiile de prelevare au fost prezente echipele chirurgicale de la Institutul Clinic Fundeni pentru ficat şi rinichi şi de la Spitalul Clinic Urgente Oftalmologice pentru cornee. Astfel, 5 pacienţi români au primit o nouă şansă la viaţă prin transplanturile de ficat şi rinichi realizate de echipele de la Institutul Clinic Fundeni, iar alţi 4 pacienţi se vor bucura de o viaţă mai bună datorită transplanturilor de cornee.

Câteva ore mai târziu, la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iaşi, familia unui pacient în vârstă de 33 de ani, aflat în moarte cerebrală în urma unui anevrism rupt, a fost de acord cu donarea de organe şi ţesuturi.

Intervenţia de prelevare a ficatului a fost realizată de echipa de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon” Iaşi, iar cea de prelevare cornee de echipa din cadrul Clinicii de Oftalmologie a spitalului ieşean. Echipa chirurgicală de la Spitalul Clinic Dr. C I Parhon Iaşi a efectuat intrevenţia de prelevare pentru rinichi, iar echipa Băncii de Ţesut a Spitalul Clinic Colentina a realizat intervenţia de prelevare ţesuturi osteotendinoase.

Astfel, un pacient în stare critică a fost salvat datorită intervenţiei de transplant hepatic realizat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon" Iaşi. Intervenţiile de transplant renal s-au realizat la Spitalul Clinic Dr. C I Parhon Iaşi, iar doi pacienţi vor scăpa de şedinţele de dializă. Corneea prelevată va fi transplantată în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti.

„Datorită platformei europene de schimb de organe FOEDUS, din care face parte şi ANT, fiindcă pe teritoriul României nu au existat receptori compatibili pentru plămâni, la Iaşi a fost prezentă şi o echipă de chirurgi din Grecia, de la Onasseio Cardiac Surgery Center”, transmite ANT.

Conform agenţiei, de la începutul anului şi până în prezent, în România au fost 50 de donatori în moarte cerebrală.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici