4.925 de pacienţi în aşteptare pentru transplant în România: Campanie de conştientizare la Baia Mare

  • 4.295 de pacienţi se află pe listele de aşteptare pentru un transplant de organ solid la 19 septembrie, informează Asociaţia Transplantaţilor din România.
  • Lista include 72 de persoane care aşteaptă un cord, 508 pentru ficat, 9 pentru plămân şi 3.706 pentru rinichi.
Urmărește
37 afișări
Imaginea articolului 4.925 de pacienţi în aşteptare pentru transplant în România: Campanie de conştientizare la Baia Mare

Comparativ, la 31 decembrie 2023, numărul pacienţilor pe listele de aşteptare era de 3.009, ceea ce arată o creştere semnificativă a cererii pentru transplanturi.

În cursul anului 2023, au fost declaraţi în moarte cerebrală 174 de pacienţi, dintre care familiile a 134 au acceptat donarea, facilitând astfel realizarea a 325 de transplanturi (11 de cord, 94 de ficat, 1 plămân şi 219 rinichi). Aceste statistici subliniază nevoia urgentă de conştientizare şi sprijin în domeniul donării de organe.

La nivel european, statisticile „European Directorate for the Quality of Medicines & HealthCare” arată că în 2022 au beneficiat de un transplant aproximativ 39.000 de pacienţi, în timp ce 48.000 s-au înscris pe listele de aşteptare pentru un transplant. Aceasta înseamnă o medie alarmantă de şase pacienţi care se înscriu pe listele de aşteptare în fiecare oră.

Spania se evidenţiază ca lider în domeniul transplanturilor, având o rată de 48,9 donatori la un milion de locuitori şi realizând un număr record de transplanturi în 2023 - totalizând 5.891 de proceduri. În contrast, România are doar 4,5 donatori la un milion de locuitori, ceea ce limitează accesul la organe din reţelele internaţionale precum Eurotransplant.

În acest context, ATR va desfăşura o campanie de informare şi conştientizare la Baia Mare, în perioada 20-22 septembrie 2024, cu tema „Spune Da! Susţine donarea de organe”. Echipa de campanie va fi prezentă la expoziţia „Rivulus Dominarum”, unde vor fi prezentate proiectele ATR şi poveşti de viaţă ale celor care au beneficiat de un transplant salvator.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici