5 lecţii care te ajută să învingi anxietatea şi atacurile de panică, din cartea „Noaptea în care am învins gândurile negre”

  • Un ghid practic scris de Daniel Howell în colaborare cu un psiholog acreditat, care îţi oferă instrumente eficiente ce te vor ajuta să-ţi înţelegi propria minte.
  • Poţi învaţa cum să preiei controlul asupra gândurilor tale şi cum să înlături, treptat, temerile care îţi afectează viaţa mai mult decât este fi cazul.
  • Cum să regăseşti drumul înapoi spre normalitatea emoţiilor şi stărilor tale, despre instrumentele şi tehnicile de care ai nevoie pentru a privi dincolo de negura depresiei.
Urmărește
2700 afișări
Imaginea articolului 5 lecţii care te ajută să învingi anxietatea şi atacurile de panică, din cartea „Noaptea în care am învins gândurile negre”

5 lecţii care te ajută să învingi anxietatea şi atacurile de panică, din cartea „Noaptea în care am învins gândurile negre”

După covid, vine războiul. Cu arme nucleare cu tot!

Vine sfârşitul lumii…

Cum aşa, din nou? Parcă a mai venit şi anul trecut!

Nu există îndoială, mereu ai motive să te îngrijorezi, iar acum chiar sunt destule, mai multe ca niciodată. Şi, totuşi, cât de mult îţi afectează calitatea vieţii această îngrijorare permanentă? Nu cumva există şi altă perspectivă asupra lucrurilor?

Oare cum fac acei oameni care, desi sub atacul bombelor, reuşesc să se motiveze, să lupte, să nege sfârşitul inevitabil, moartea, singurătatea şi să se agate de ce e mai frumos în viaţă?

Cum reuşesc alţii să ignore ameninţările şi să lupte pentru speranţă? Sunt oare, inconştienţi? Sau au vreo putere ascunsă?

Parcă şi tu erai astfel în urmă cu mulţi ani, dar nu îţi mai aminteşti cum reuşeai să ai atât de mult calm sau atât de mult curaj în faţa celor mai nefavorabile împrejurări.

Acum, zile tale se desfăşoară sub ameninţarea anxietăţii. A depresiei. Perspectiva atacurilor de panică e în sine un motiv de teamă. Nu mai vorbim de ce se întâmplă când apare frica şi căutăm înfriguraţi o salvare în ceva, orice.

Este drept, rasa umană a evoluat tocmai datorită capacităţii noastre mentale de a ne concentra pe riscuri şi de a ne feri eficient de ameninţări. Dar când gândurile sumbre şi temerile par mult prea dificil de învins, există căi care să ne readucă într-o gândire mult mai curajoasă, la o normalitate psihologică care să ne lase să trăim şi cu bucurie viaţa.

Să realizezi că acest sentiment de teamă, de ameninţare aproape permanentă, este alimentat doar de gândurile noastre va deveni revelaţia principală pe măsură ce citeşti „Noaptea în care am învins gândurile negre”, carte publicată de editura Bookzone. Scris de Daniel Howell într-un mod foarte personal şi, pe alocuri, amuzant, acest ghid practic creat în colaborare cu un psiholog acreditat îţi oferă instrumente eficiente care te vor ajuta să-ţi înţelegi propria minte, astfel încât să poţi prelua controlul asupra gândurilor tale şi să începi să trăieşti cu adevărat.

Instrumentele şi tehnicile de care ai nevoie pentru a privi dincolo de negura depresiei

Sănătatea mintală nu este bine înţeleasă de mulţi oameni, care consideră că astfel de emoţii sunt ruşinoase. Dar, aşa cum ne învaţă autorul, nu este nimic ruşinos în a ne simţi anxioşi. „Se întâmplă prea frecvent să ne simţim judecaţi discret pentru că împărtăşim aceste vulnerabilităţi, ca şi cum ne-ar transforma în nişte infirmi şi ar fi ceva bizar şi infam, dar în realitate aproape toţi simţim aceste lucruri şi există modalităţi prin care le putem gestiona şi ne putem reveni de pe urma lor.”

Daniel Howell vine cu multe sfaturi utile, dintre care am selectat câteva importante:

1. Lucrurile par întotdeauna mai rele în timpul nopţii sau când eşti singur

În orele întunecate de singurătate, minţile noastre se agită, iar noaptea e cea mai grea perioadă pentru cei care suferă din cauza temerilor şi grijilor. Aşadar, nu lua decizii în funcţie de felul în care te simţi în momentele de singurătate, căci este aproape garantat că nu vă veţi mai simţi la fel în ziua următoare. Treci peste moment şi lasă-ţi timp. Vei privi lucrurile altfel mai târziu.

2. Dacă te simţi rău acum, nu înseamnă că te vei simţi rău pentru totdeauna

Emoţiile se estompează, gândurile nocive devin mai puţin intense cu timpul, iar amintirile rele se îndepărtează pe măsură ce mergeţi mai departe. Schimbarea e inevitabilă. E important să îţi aminteşti că vremurile grele nu vor dura.

3. Gândurile tale nu sunt realitatea ta, ci doar interpretarea pe care o dai acum realităţii

Aceasta e cea mai importantă idee pe care să ţi-o repeţi mereu, ori de câte ori te simţi descurajat. Doar pentru că gândeşti ceva, nu înseamnă că este şi adevărat. Îşi închipui un război, un pericol sau un dezastru personal, de exemplu că nu ai prieteni adevăraţi sau nu ai şanse să îţi mai găseşti partenerul perfect după o anumită vârstă – aceste gânduri apar pur şi simplu de pe urma sentimentelor, nu sunt neapărat nişte adevăruri.

4. Învaţă ca, în situaţiile tensionate, să îţi iei puţin timp pentru un exerciţiu de respiraţie

Dacă respiri adânc din abdomen, vei activa sistemul natural de relaxare al organismului şi vei crea o senzaţie de calm şi siguranţă. Este tipul de respiraţie pe care îl avem în timpul somnului profund şi pe care îl au nou-născuţii.

5. Rămâi în prezent

De obicei, gândurile negative care ne apar nu au legătură cu prezentul: ele fac parte din trecut sau reprezintă griji despre ce s-ar putea întâmpla în viitor. Zăbovirea asupra trecutului te poate face să te simţi deprimat, iar panica în privinţa viitorului stârneşte anxietatea. Deprinderea de îţi concentra mintea asupra clipei de faţă este o tehnică solidă. Despre cum să faci acest lucru în detaliu, găseşti o serie de exerciţii în carte. Printre acestea se numără ancorarea în prezent prin folosirea simţurilor: ne cocentrăm să vedem un tablou familiar, mirosim ceva care ne place, percepem textura moale a păturii care ne înveleşte protector sau filele cărţii pe care o ţinem în palme.

După ce te învaţă să stăpâneşti toate aceste tehnici, cartea vine mai departe cu alte serii de sfaturi şi exerciţii care te învaţă cum poţi face paşi mici, dar cu un impact mare, spre un alt mod de a gândi şi de a acţiona. De asemenea, cum poţi continua să ai grijă de tine pe termen lung, învăţând să trăieşti, nu doar să supravieţuieşti.

Scrisă într-un limbaj deloc pretenţios, amuzant şi accesibil, „Noaptea în care am învins gândurile negre„ îţi dă senzaţia că ai alături un prieten care îţi oferă sfaturi. Unul care înţelege că îmbunătăţirea sănătăţii mintale este un lucru în care te angajezi permanent, iar ideile care te pot ajuta sunt simple. Vei râde şi vei învăţa, dar, cel mai important, vei înţelege că, indiferent cât de întunecată este o perioadă din viaţa ta, există întotdeauna speranţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici