Peste un milion de decese legate de cancerul pulmonar ar putea fi evitate în lume

  • Peste un milion de decese legate de cancerul pulmonar ar putea fi evitate la nivel mondial până la sfârşitul secolului.
  • Practic, o „generaţie fără fumat" ar putea preveni 1,2 milioane de decese.
Urmărește
179 afișări
Imaginea articolului Peste un milion de decese legate de cancerul pulmonar ar putea fi evitate în lume

Un studiu publicat joi în revista The Lancet Public Health, citată de AFP, arată că interzicerea vânzării de tutun pentru tinerii născuţi între 2006 şi 2010 ar putea preveni aproape 1,2 milioane de decese cauzate de cancerul pulmonar până la sfârşitul secolului.

Cercetarea, condusă de agenţia pentru cancer a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a evaluat impactul unei „generaţii fără fumat" asupra mortalităţii cauzate de cancerul pulmonar.

Potrivit studiului, dacă tendinţele actuale se menţin, peste 2,95 milioane de decese prin cancer pulmonar ar putea surveni în rândul persoanelor născute între începutul anului 2006 şi sfârşitul anului 2010 - o cohortă de peste 650 de milioane de persoane.

„Fumatul este principalul factor de risc pentru cancerul pulmonar, cel mai frecvent şi cel mai mortal cancer din lume", precizează autorii studiului.

Iniţiative pentru o „generaţie fără fumat" au fost lansate în mai multe ţări, cum ar fi Noua Zeelandă, şi în diferite regiuni din Australia şi Statele Unite. În Anglia, prim-ministrul laburist Keir Starmer intenţionează să preia planul conservatorului Rishi Sunak de a interzice vânzarea de ţigări celor sub 15 ani.

Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că o politică de „generaţie fără fum” nu va fi suficientă pentru a combate fumatul. Ei recomandă şi alte măsuri testate, precum creşterea taxelor pe tutun, introducerea spaţiilor fără fum de tutun sau oferirea de sprijin pentru renunţarea la fumat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici