Românii s-au relaxat, 55% nu mai percep infectarea cu Covid-19 ca pe o ameninţare

  • Un studiu recent relevă o schimbare semnificativă în atitudinea românilor faţă de Covid-19, pe fondul creşterii numărului de cazuri.
  • Conform datelor, 55% dintre români sunt puţin sau deloc îngrijoraţi de riscul de infectare, în timp ce 67% nu se aşteaptă la reintroducerea măsurilor restrictive.
Urmărește
266 afișări
Imaginea articolului Românii s-au relaxat, 55% nu mai percep infectarea cu Covid-19 ca pe o ameninţare

Românii s-au relaxat, 55% nu mai percep infectarea cu Covid-19 ca pe o ameninţare

Studiul realizat de Reveal Marketing Research arată că 53% dintre români cunosc persoane care au fost infectate cu Covid-19 în ultimele 3 luni, cele mai multe cazuri fiind raportate în cercul de prieteni şi colegi (40%) sau în familie (32%).

De asemenea, 29% dintre respondenţi au avut simptome ce ar fi putut indica o infecţie, însă nu au optat pentru testare. În schimb, 9% au confirmat infectarea cu ajutorul unui test pozitiv.

Referitor la gravitatea simptomelor, majoritatea celor infectaţi au menţionat simptome moderate (41%) sau uşoare (34%). Cu toate acestea, 11% dintre respondenţi au avut forme severe ale infecţiei, un procent semnificativ mai mare fiind întâlnit în rândul persoanelor de peste 55 de ani (30%), cunoscute pentru vulnerabilitatea crescută în faţa virusului.

Marius Luican, CEO al Reveal Marketing Research, subliniază că „faptul că o treime dintre români au prezentat simptome de Covid-19 în ultimele 3 luni, dar nu s-au testat, reflectă o scădere a percepţiei asupra ameninţării reprezentate de virus. Aceasta poate fi cauzată de o percepţie redusă a riscurilor asociate simptomelor uşoare sau moderate sau de teama de rezultate pozitive ce ar putea duce la izolare şi restricţii.”

În ciuda creşterii numărului de cazuri, 67% dintre români nu cred că vor fi impuse măsuri restrictive în următoarele luni. Această opinie este predominantă în rândul persoanelor cu vârste între 45-55 de ani (75%) şi al celor fără copii sub 18 ani (71%).

De asemenea, 55% dintre români declară că nu sunt îngrijoraţi de riscul infectării, atitudine mai des întâlnită la bărbaţi (59%) şi la tinerii din Generaţia Z (61%). Totuşi, 34% dintre respondenţi exprimă o îngrijorare moderată, iar 11% sunt foarte îngrijoraţi.

În ceea ce priveşte măsurile de prevenţie, cum ar fi purtarea măştii sau distanţarea socială, majoritatea românilor (45%) le respectă doar parţial, iar 23% consideră că acestea nu mai sunt necesare. În plus, 7 din 10 români nu iau în considerare vaccinarea preventivă pentru a evita o eventuală infectare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici