Spitalele au nevoie ca de aer de medici, însă noi ne pricepem la irosit resursa umană!

  • În martie, în context pandemic, Ministerul Sănătăţii a anulat organizarea examenului de specialitate pe care urmau să-l dea în jur de 700 de medici rezidenţi
  • Printre cei înscrişi la examen erau 25 de medici pregătiţi în ATI, 31 în boli infecţioase, 15 în epidemiologie
  • Medicii rezidenţi care nu şi-au dat examenul de specialitate nu au parafă şi drept de liberă practică
  • Mai mulţi medici au spus că acest examen trebuia organizat imediat după ieşirea din starea de urgenţă
Urmărește
3384 afișări
Imaginea articolului Spitalele au nevoie ca de aer de medici, însă noi ne pricepem la irosit resursa umană!

Afli de peste tot despre lipsa acută de personal medical din sistemul de sănătate. Medicii sunt puţini, şi cei mai mulţi dintre ei au ajuns la capătul puterilor. În această perioadă grea de pandemie, medicii din linia 1 ar fi putut avea ajutorul tinerilor medici specialişti.

Din păcate însă, în martie, Ministerul Sănătăţii a anulat prin Ordin de Ministru organizarea examenului de specialitate la care se înscriseseră peste 700 de medici care îşi terminaseră rezidenţiatul şi care urmau să devină medici specialişti cu drept de liberă practică.

Unii au rămas în spitalele în care şi-au făcut pregătirea, însă plătiţi mult mai puţin faţă de un medic specialist. O mare parte dintre ei , în jur de 300, au rămas efectiv şomeri, pentru că, în cazul lor, rezidenţiatul expirase deja în decembrie anul trecut, aşa că nu putea fi prelungit prin Ordin de Ministru.

Examenul de specialitate va fi organizat totuşi în septembrie deşi mulţi medici au spus că acesta s-ar fi putut organiza imediat după ieşirea din starea de urgenţă. Toate ţările din jurul nostru au reuşit deja să organizeze acest concurs, inclusiv Bulgaria.

 În toată această perioadă însă, specialiştii de o importanţă vitală în lupta anti covid care nu au însă parafă trebuie supervizaţi în spitale, lucru ce presupune un efort sporit din partea medicilor şi aşa extenuaţi.  Se întâmplă asta la Spitalul din Mioveni, unde există o criză acută de medici de ATI, dar şi în multe alte spitale din ţară.  

”Noi am angajat pe durată determinată un medic anestezist care terminase rezidenţiatul, dar care nu a apucat să-şi dea specialitatea. Pentru aceşti medici, practic, ei neavând posibilitatea să aibă parafă de medic specialist, practic trebuie să îi ai dublaţi pe gardă”, a declarat medicul Horia Trăilă, managerul Spitalului Orăşenesc Mioveni.

”Au rămas, într-adevăr medici rezidenţi pe dinafară, care nu au fost primiţi în unităţile spitaliceşti în care şi-au desfăşurat activitatea. Acest examen înseamnă foarte mult, înseamnă autonomie, drept la liberă practică, înseamnă un cod pe o parafă, care este extrem de important, este vital pentru actul medical, fără acel cod de parafă un medic nu îţi poate desfăşura autonom, pe deplin activitatea”, spune Ioan Mirea, preşedintele Societăţiii Multidisciplinare a Medicilor Rezidenţi din România.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici