Studiu: Cum se schimbă creierul bărbaţilor când devin taţi

Cum îi afectează paternitatea pe bărbaţi din punct de vedere hormonal, neurologic şi psihologic? Ştiinţa oferă mai multe răspunsuri.

Urmărește
1476 afișări
Imaginea articolului Studiu: Cum se schimbă creierul bărbaţilor când devin taţi

Un sondaj realizat de antropologii Lee Gettler şi Christopher Kuzawa împreună cu colegii de la Universitatea Northwestern din Evanston (Illinois) şi de la Universitatea San Carlos din Cebu City (Filipine) răspunde la întrebarea din titlu vizând aspectul hormonal.

Scăderea fiziologică a testosteronului la taţi este egală cu 26% dimineaţa şi 34% seara. Pentru cercetători, aceasta este una dintre principalele schimbări pe care le experimentează bărbaţii după ce au devenit taţi.

Pentru a da sens, au comparat procentele de la taţi cu bărbaţi fără copii: pentru cei din urmă, testosteronul scade cu 12% dimineaţa şi cu 14% seara.

A deveni tată creşte sensibilitatea. Oamenii de ştiinţă au descoperit că, cu cât testosteronul este mai scăzut, cu atât este mai mare nivelul de empatie şi de participare la îngrijirea copilului.

O cercetare de la Universitatea Princeton, realizată de Elizabeth Gould, s-a concentrat pe creşterea estradiolului şi a prolactinei, rezultând o sensibilitate mai mare în îngrijirea copilului. Acest lucru este confirmat de studiul intitulat Oxytocin and the Development of Parenting in Humans.

Grupul de autori, venit de la Universitatea Bar-Ilan, New Haven şi Yale, a analizat 80 de cupluri şi a constatat o creştere a nivelului de oxitocină, hormonul iubirii, nu numai la femei, dar şi la proaspeţii taţi.

În timp ce aşteptaţi să deveniţi tată, unele situaţii se pot schimba chiar şi în perioada prenatală. Un studiu realizat prin colaborarea dintre Spania şi California a colectat date neuroimagistice structurale de la 20 de bărbaţi, înainte şi după naşterea primului lor copil, şi de la 17 bărbaţi fără copii. Oamenii de ştiinţă au remarcat următoarele:

„Am testat modul în care tranziţia la paternitate ar putea duce la modificări anatomice în zona corticală a creierului şi în volumele subcorticale. Am observat o reducere a volumului cortical, constatând modificări structurale care deschid o fereastră semnificativă asupra neuroplasticităţii induse la bărbaţi de parenting”.

Experţii de la Gregorio Marañón din Madrid, Universitatea din California de Sud (Los Angeles), Institutul de Cercetare Medicală Hospital del Mar (Barcelona) şi Instituto de Salud Carlos III (Madrid) au colaborat la cercetare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici