Studiu: Trăirea unor emoţii intense alături de alţii îi face pe oameni să se simtă mai conectaţi

Cercetătorii au descoperit că trăirea unor emoţii intense alături de alţii îi face pe oameni să se simtă mai conectaţi, potrivit The Guardian.

Urmărește
113 afișări
Imaginea articolului Studiu: Trăirea unor emoţii intense alături de alţii îi face pe oameni să se simtă mai conectaţi

Studiu: Trăirea unor emoţii intense alături de alţii îi face pe oameni să se simtă mai conectaţi

Se ştie de mult timp că trăirea împreună a unor evenimente emoţionale poate consolida legăturile dintre oameni, un studiu anterior constatând că vizionarea unor filme emoţionante alături de o altă persoană îi face pe oameni să se simtă mai conectaţi.

Totuşi, nu era clar până acum dacă indivizii trebuie să experimenteze emoţii intense, emoţii similare sau ambele pentru a se produce o legătură mai puternică. În plus, nu era clar nici dacă efectul este observat atunci când oamenii vizionează atât filme fericite, cât şi filme triste şi dacă apare doar atunci când indivizii se pot vedea unul pe celălalt.

Într-un studiu publicat în jurnalul Royal Society Open Science, Victor Chung de la École Normale Supérieure din Franţa şi colegii săi relatează cum au analizat această problemă, invitând persoane necunoscute să vizioneze filme împreună în perechi de acelaşi sex.

Perechilor li s-au arătat câte trei videoclipuri de cinci minute, într-o ordine aleatorie, în timp ce purtau o mască şi căşti. Aceste videoclipuri erau fie pozitive (o comedie), fie negative (un film care arăta suferinţa animalelor captive), fie neutre (imagini dintr-o bibliotecă universitară). În timp ce jumătate dintre perechi au vizionat filmele cu o perdea deschisă între ele, cealaltă jumătate a avut perdeaua închisă.

Pentru fiecare participant, echipa a înregistrat şi analizat, de asemenea, o electrocardiogramă, precum şi activitatea respiratorie şi conductivitatea pielii, pentru a urmări parametrii fizici care au indicat modul în care s-a schimbat intensitatea emoţiilor lor.

La începutul experimentului, cercetătorii au întrebat fiecare participant dacă ar dori să se întâlnească din nou cu celălalt membru al perechii lor şi dacă se identifică cu acesta.

După vizionarea fiecărui film, participanţii şi-au descris emoţiile şi sentimentele, iar după vizionarea tuturor celor trei filme, ei au fost întrebaţi încă o dată despre sentimentele lor faţă de celălalt participant.

Rezultatele obţinute de la 39 de perechi au arătat că rapoartele proprii ale participanţilor şi măsurile lor privind ritmul cardiac, ritmul respirator şi conductanţa cutanată au demonstrat că filmele emoţionale au generat răspunsuri mai puternice decât filmele neutre. În plus, perechile care se puteau vedea în timp ce vizionau filmele şi-au evaluat emoţiile ca fiind mai intense.

Echipa afirmă că sentimentul de conectivitate al participanţilor în cadrul perechilor a fost stimulat atunci când aceştia au experimentat emoţii mai intense. Cu toate acestea, acest lucru s-a întâmplat numai atunci când participanţii au vizionat filmele cu perdeaua deschisă între ei.

„Am constatat că vizionarea în tăcere a filmelor emoţionale împreună cu un alt individ este asociată cu legătura socială, chiar şi atunci când această persoană este un străin şi nu are loc comunicare verbală”, a declarat Chung.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici