Bănicioiu: Alte patru programe pentru pacientul critic vor fi introduse în 2015

Alte patru programe pentru pacientul critic, în valoare totală de 235 milioane de lei, vor fi dezvoltate în 2015, acestea vizând hemoragiile digestive superioare, icterul mecanic neoplazic, cancerul esofagian şi chirurgia endovasculară periferică, a anunţat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Urmărește
155 afișări
Imaginea articolului Bănicioiu: Alte patru programe pentru pacientul critic vor fi introduse în 2015

Bănicioiu: Alte patru programe pentru pacientul critic vor fi introduse în 2015 (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"Dacă în 2014 am lansat cinci programe, respectiv pentru infarct miocardic, traumă, accident vascular cerebral, moarte subită de cauză cardiacă şi terapie intensivă, în 2015 introducem alte patru acţiuni prioritare după modele europene, respectiv pentru hemoragiile digestive superioare, icter mecanic neoplazic, cancer esofagian, chirurgie endovasculară periferică", a declarat Bănicioiu, luni, la Guvern.

El a precizat că, numai prin programul de infarct miocardic, mortalitatea a scăzut de la 13 la sută la sub 5 la sută.

La rândul lui, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Dorel Săndesc, a spus că problema pacientului grav trebuie să reprezinte o prioritate pentru sistemul sanitar, lucru care s-a întâmplat din 2014, când au fost introduse primele cinci programe, completate acum cu alte patru.

"Prin aceste programe, se asigură finanţare suplimentară pe lângă costurile de îngrijire, pentru că se ştie că sumele decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu acoperă costul real al celor mai grave cazuri din spitale. Vorbim de nişte costuri specifice care vizează stenturile la infarctul miocardic, defibrilatoare implantabile la moarte subită de origine cardiacă, medicamente foarte scumpe şi materiale consumabile pentru terapie intensivă", a precizat secretarul de stat.

El a mai spus că, de exemplu, pentru icter mecanic, cauzat de cancerul digestiv, spitalul nu avea fonduri să cumpere stenturi pentru toţi pacienţii, la fel în neoplasm esofagian unde este nevoie de proteze care se pun endoscopic şi care sunt foarte scumpe. Apoi, în hemoragiile digestive, intervenţiile endoscopice au costuri ridicate, iar în patologia vasculară tehnicile endovasculare aduc beneficii mari pacientului. Astfel, toate acestea vor fi suportate prin programele naţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici