- Home
- Social
- ALBA IULIA, (16.08.2015, 21:32)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Medicul să aibă contract cu spitalul, la preţul corect, nu la cel umilitor stabilit de stat
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că medicii nu ar trebui să fie angajaţi ai statului, ci să aibă contract cu spitalul căruia îşi vând "ştiinţa, capacitatea de a face oamenii sănătoşi, orele de muncă, tensiunea operaţiilor", dar la preţul corect, nu la cel "umilitor" stabilit de statul român.
Urmărește
357 afișări
Băsescu: Medicul să aibă contract cu spitalul, la preţul corect, nu la cel umilitor stabilit de stat
Traian Băsescu a spus, duminică, în discursul ţinut la Conferinţa Regională Centru a PMP de la Alba Iulia, că a văzut în ultima perioadă o adevărată campanie legată de doctori.
"Eu cred că - şi să mă scuze medicii care eventual se află în sală - eu cred că hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este corectă. Atâta timp cât medicul este angajat la stat, ICCJ l-a asimilat funcţionarului public, funcţionar la stat. Marea problemă este că medicul nu are de ce să fie angajatul statului, medicul trebuie să aibe contract cu spitalul. Aceasta a fost adevărata miză pentru care în 2012, în iarnă, când am pus pe site-ul Preşedinţiei proiectul noii legi a sănătăţii s-a creat busculada legată de Arafat, însă PMP a depus în Parlament o propunere legislativă cu privire la legea sănătăţii", a afirmat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
Potrivit sursei citate, poate acum medicii "înţeleg o dată pentru totdeauna că cea mai rea postură în care se pot afla este cea de angajaţi ai statului".
"Oriunde în lumea civilizată medicii au contract cu spitalul. El are comportamentul unui liber profesionist, îşi vinde ştiinţa, capacitatea de a face oamenii sănătoşi, orele de muncă, tensiunea operaţiilor, orele de studiu, şi le vinde la preţul corect, nu la preţul umilitor pe care îl stabileşte statul român. De aceea, o nouă lege a sănătăţii este mai mult decât necesară, vreau să cred că şi Colegiul Medicilor a înţeles că, urmare a hotărârii ICCJ, nu mai pot accepta să lase medicii umiliţi în spitale, ca angajaţi ai statului, medicii trebuie să fie angajaţii cu contract ai spitalului, cu criterii de performanţă, cu preţ pentru prestaţia lui... ţi-a făcut o operaţie de amigdalită, costă atât, atât îi plăteşte Casa de sănătate şi nu-i treaba cetăţeanului asigurat cât a plătit Casa de sănătate medicului, dar medicul nu mai poate fi ţinut cu 1.400 de lei pe lună şi pe de altă parte să-i spui: «n-ai voie să primeşti nicio atenţie de la pacientul care-i mulţumit»", a susţinut Băsescu.
El i-a sfătuit pe reprezentanţii PMP să îşi facă cunoscut proiectul de lege a sănătăţii, întrucât altfel riscă să fie într-o situaţie similară cu cea generată de respingerea proiectului lor privind votul prin corespondenţă.
"Eugen Tomac a depus proiectul legii votului prin corespondenţă, vizat de cei din diaspora, PSD şi PNL mână-n mână l-au respins, au respins legea în Parlament, iar acum, în demagogia fără egal a PNL-ului nu găsesc nimic altceva de făcut decât să spună că PSD nu vrea legea votului prin corespondenţă, când ei cot la cot cu PSD au respins legea votului prin corespondenţă. Deci minciuna în politica românească a ajuns la nivel de politică la vârful partidelor", a afirmat el.
Traian Băsescu a mai spus că PMP trebuie să fie activ în a critica poziţia duplicitară a PNL cu atât mai mult cu cât acest proiect a existat în Parlament şi a fost respins de PNL şi PSD, "iar astăzi doamna Gorghiu este uluită că nu vrea PSD".
Citeşte şi: Băsescu: Din păcate, în momentul de faţă avem prea mulţi judecători timoraţi, ei trebuie încurajaţi
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, arăta, sâmbătă, într-o postare pe Facebook, că se va întâlni săptămâna viitoare cu reprezentanţii sindicatelor din sănătate şi ai medicilor, dar şi cu premierul şi ministrul de Finanţe, pentru a găsi soluţii pentru majorarea veniturilor medicilor.
Peste 17.000 de medici au aderat la un grup de iniţiativă creat pe Facebook, în care discută despre deblocarea situaţiei salariilor mici din sistemul sanitar, dar şi despre o posibilă grevă generală.
Grupul "Medici gata de greva generală. Solicitam salarii decente!" numără peste 17.200 de membri, înregistrându-se în permanenţă membri noi.
"Solicitam eliminarea statutului de funcţionar public al medicului si salarii decente", se arată în prezentarea grupului.
Vineri, Colegiul Medicilor din România (CMR) a criticat decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care a dispus că medicii care lucrează în sistemul public de sănătate nu pot primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţi, fiind asimilaţi funcţionarilor publici.
"Nu pot să spun cât este de frustrant pentru un medic să se simtă dependent de o atenţie, de un cadou, de o donaţie pe care o face pacientul. Repet, aceasta este o situaţie frustrantă pentru toţi medicii care lucrează în România. Toţi medicii vor spune că veniturile lor sunt dependente de această formă de finanţare", spunea preşedintele CMR, Gheorghe Borcean.
Medicii care lucrează în sistemul public de sănătate nu pot primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţii lor, această practică fiind în dezacord cu normele penale aflate în vigoare, potrivit unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), publicată pe 5 august în Monitorul Oficial al României.
"Stabileşte că fapta medicului din sistemul public de sănătate, care are calitatea de funcţionar public, în accepţiunea dispoziţiilor art.175 alin.1 lit. b teza a-ll-a din Codul penal, de a primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţi, în sensul art. 34 alin. 2 din Legea nr.46/2003 privind drepturile pacientului, nu constituie o exercitare a unui drept recunoscut de lege care să atragă incidenţa dispoziţiilor art.21 alin.1 teza I-a din Codul penal", au hotărât magistraţii instanţei supreme.
Potrivit deciziei ICCJ, chiar dacă în articolul 34 alineatul 2 din Legea 46/2003 privind drepturile pacientului se arată că "pacientul poate oferi angajaţilor sau unităţii unde a fost îngrijit plăţi suplimentare sau donaţii, cu respectarea legii", medicul nu le poate accepta, deoarece legea interzice totodată primirea unor plăţi suplimentare sau donaţii de către aceştia din urmă.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
PROSPORT.RO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:49
-
astăzi, 14:47
Numărul cabinetelor medicale de familie din rural este cu 51% mai mic decât în mediul urban