- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (17.09.2011, 20:59)
- Cristian Fierbinteanu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Voi cere investitorilor să bea apă de la Roşia Montană pentru a arăta că nu e toxică. Cum arată zona fotografiată din elicopter de preşedinte - FOTO
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în emisiunea "După 20 de ani" de la ProTV, că a cerut un raport privind Roşia Montană, iar documentul recomandă continuarea investiţiilor, el menţionând că va cere investitorilor să bea apă din zonă pentru a demonstra că nu conţine cianuri la nivel toxic.
Urmărește
2361 afișări
Băsescu: Voi cere investitorilor să bea apă de la Roşia Montană pentru a arăta că nu e toxică (Imagine: Gândul)
"Gândul" menţionează că preşedintele a spus, de asemenea, că a survolat cu elicopterul zona, prilej cu care a făcut 40 de fotografii "ca amator".
"Din punct de vedere al părţii de mediu, exagerăm în momentul de faţă şi după emisiune vă voi pune la dispoziţie cateva poze pe care le-am făcut eu ca amator când am fost acolo, din elicopter. Dacă dvs reuşiţi să le arătaţi la televizor, oamenii vor înţelege de ce nu sunt credibili toţi cei care spun că exploatarea de la Roşia Montană va genera poluare. Românii ar trebui să ştie ce este acum acolo", a spus şeful statului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
VEZI AICI FOTOGRAFIILE FĂCUTE DE BĂSESCU
El spune că a cerut un raport de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi altul de la Ministerul Economiei, iar ulterior a primit un raport comun, având la bază informaţii din cele două documente. Traian Băsescu susţine că ieşirile sale publice pe marginea subiectului Roşia Montană au la bază acest raport comun care "recomandă continuarea investiţiei din punct de vedere economic".
Băsescu a adăugat că există o directivă europeană care stabileşte că din 2018, în exploatările de aur, în iazurile de decantare, nu pot fi densităţi de cianuri mai mari de 10 ppm (părţi pe milion).
Potrivit "Gândul", fotografiile sunt făcute în urmă cu două săptămâni, pe 29 august 2011. Din informaţiile conţinute de fotografie reiese că acestea au fost făcute cu un aparat destinat amatorilor, care poate fi cumpărat online în Romania cu puţin peste 1200 de RON.
Şeful statului spune că a văzut specialişti care susţin că în cafea densitatea de cianuri este de 6 ppm, faţă de 5 ppm, cât este densitatea menţionată în proiectul de la Roşia Montană, moment în care unul dintre realizatorii emisiunii i-a replicat "să aibă grijă, să nu distrugă industria cafelei".
Zâmbind, preşedintele a spus că îi va invita pe investitorii de la exploataţia auriferă să fie primii care beau apă din iazul de la Roşia Montană, pentru a demonstra că apa nu este poluată cu cianuri.
"Proiectul de la Roşia Montană este proiectat pentru 5 ppm cianuri. Exact la nivelul la care este cea mai modernă exploatare auriferă din lume probabil, cea din Suedia, care are acest nivel de poluare, de 5 ppm. Am vazut specialisti care spun că în cafea sunt 6 ppm cianuri. Eu îi invit cand începe exploatarea, dacă va începe, să fie primii care beau apă separată din iazul de la Roşia Montană să ne demonstreze că apa nu are cianuri la nivel toxic", a spus Traian Băsescu.
Şeful statului este de părere că este "inadmisibil" ca proiecte de mare importanţă, precum Roşia Montană, Rompetrol şi Oltchim să fie blocate, pentru că acestea ar genera zeci de mii de locuri de muncă, iar rezultatul ar fi fost un şomaj cu cel puţin o jumătate de procent mai mic.
"Trebuie să înţelegem, odată pentru totdeauna, că miniştri nu sunt miniştri doar ca să aibă maşină şi secretară. Guvernul nu este guvern doar ca să propună Parlamentului legi, ci ca să se implice în rezolvarea marilor probleme economice", a spus Băsescu, adăugând că de teamă să nu fie acuzat de fraude, Guvernul a evitat să ia decizii fundamentale.
El a atras atenţia că în "afacerea controversată" Roşia Montană nimeni nu a luat o decizie din 1997, când s-a semnat contractul, adăugând că se numără printre cei care susţin renegocierea contractului.
"În spatele acestei companii sunt trei mari fonduri de investitii americane şi europene. Cum explicăm acestor investitori că din '97 până acum, apar în 2011 politicieni români care vin şi spun «trebuie să mai facem studii»?", a mai afirmat Băsescu.
Întrebat dacă pentru acest lucru a plătit vreun ministru cu funcţia, şeful statului a spus: "Aici este problema, la noi miniştrii, secretarii de stat şi funcţionarii nu plătesc pentru ce nu fac şi ei sunt acolo ca să facă".
El a pledat pentru contracte transparente, pentru că transparenţa "te fereşte de suspiciune". "Faceţi, fraţilor, şi Roşia Montană şi Oltchimul transparent, nu cu contracte secrete, pentru că sunt de interes public. Transparenţa te fereşte de suspiciune. Poate naşte dezbatere, că nu a fost bine aşa sau mai bine era altfel", a mai spus Băsescu.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe