CNS "Cartel Alfa" cere deputaţilor să promoveze reducerea CAS la angajat, nu la angajator

CNS "Cartel Alfa" solicită deputaţilor, printr-o scrisoare deschisă, să promoveze proiectul legislativ privind reducerea CAS cu o modificare, respectiv reducerea CAS la angajat, arătând că în caz contrar măsura va însemna reducerea cu 19 la sută a contribuţiei la sistemul de pensii.

Urmărește
363 afișări
Imaginea articolului CNS "Cartel Alfa" cere deputaţilor să promoveze reducerea CAS la angajat, nu la angajator

CNS "Cartel Alfa" cere deputaţilor să promoveze reducerea CAS la angajat, nu la angajator (Imagine: Gabriel Fluerariu/Mediafax Foto)

Sindicaliştii de la "Cartel Alfa" le transmit deputaţilor că li se adresează printr-o scrisoare deschisă deoarece "«transparenţa decizională» şi viteza de lucru sunt extraordinare: într-o singură zi se aprobă în plenul Senatului un act normativ, se transmite rezultatul Camerei Deputaţilor, se convoacă Biroul acesteia, care convoacă comisia de specialitate, iar aceasta întocmeşte raportul final, urmând ca subiectul reducerii CAS cu cinci puncte procentuale la angajator să fie votat în plen, unde se pare că nu se mai pot face intervenţii sau dezbateri".

Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" atrage atenţia că promovarea propunerii Guvernului de reducere a contribuţiei de asigurări sociale (CAS) plătite de angajator cu cinci puncte procentuale, începând cu 1 octombrie, va însemna, pe termen scurt şi mediu, o reducere cu aproximativ 19 la sută a contribuţiei la sistemul de pensii, adică aproape şase miliarde lei pe an, deficit important la bugetul asigurărilor sociale.

"Considerăm că o astfel de măsură trebuie cântărită extrem de bine şi adoptată într-o manieră în care să îşi atingă efectele pozitive scontate pe termen scurt si mediu, nu să creeze şi mai mult dezechilibru şi polarizare socială. Reducerea CAS cu cinci puncte procentuale creează o reducere a efortului angajatorului de a asigura costurile pentru locul de muncă (32,5 la sută angajator şi 31,5 la sută angajat), dându-i acestuia o creştere a resurselor de lichidităţi", se arată în scrisoarea deschisă.

Sindicaliştii susţin că dacă scopul este încurajarea creării de noi locuri de muncă, ar fi trebuit să se renunţe la măsură de reducere a CAS şi trebuia, în schimb, ca efortul financiar să fie direcţionat către neimpozitarea profitului reinvestit, care să fie aplicat pentru toate categoriile de investiţii, nu doar la cele pentru linii tehnologice.

"O altă variantă de efect pozitiv pentru piaţa internă se poate face prin ridicarea valorii salariului minim cu cel puţin 30 la sută", se mai arată în scrisoare.

CNS "Cartel Alfa" le mai transmite deputaţilor că, în prezent, există o polarizare a distribuţiei salariilor (avem un coeficient de inegalitate socială cu 40 la sută mai mare decât media UE) şi că utilizarea justificării distrugerii unor întreprinderi sau reducerii locurilor de muncă de creşterea salariului minim este falsă.

"Măsura reducerii CAS, aşa cum o propune Guvernul să fie aplicată la angajator, facilitează în fapt creşterea profiturilor nete ale angajatorilor, în special ale unităţilor mari care aparţin în fapt multinaţionalelor, fără nici un efect benefic pe planul investiţiilor sau a dezvoltării consumului pieţei interne. Mărirea profitului multinaţionalelor nu aduce vreun beneficiu real nici pentru angajaţii români, nici pentru economia ţării, efectul în general fiind externalizarea acestuia", mai spun sindicaliştii.

CNS "Cartel Alfa" se declară nemulţumiţi de faptul că o astfel de măsură nu a fost dezbătută public şi că nu s-a făcut o analiză asupra impactului economic şi social în cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, al cărui preşedinte este premierul.

"Vă informăm că, practic, aceste acţiuni de analiză şi dezbatere publică, în vederea unei decizii transparente şi cu efect maximal pentru economia românească, nu au avut loc. Confederaţia Naţională Sindicală «Cartel Alfa» vă solicită să promovaţi proiectul legislativ cu următoarele modificări: «reducerea CAS la angajat cu cinci puncte procentuale». Credem că efortul pe care îl face statul român trebuie să fie direcţionat către scopul creării de locuri de muncă, dezvoltare economică şi bunăstarea cetăţenilor săi şi nu crearea de noi facilităţi pentru exportatorii de profituri", se mai arată în scrisoare.

Proiectul de lege prin care Guvernul propune reducerea cu cinci la sută a cotelor plătite de angajatori pentru contribuţia de asigurări sociale datorată bugetului asigurărilor sociale de stat a fost adoptat, marţi, de Senat, în forma propusă de Executiv.

Prin proiect se prevede că această cotă va scădea de la 20,8 la 15,8 la sută în condiţii normale de muncă, de la 25,8 la 20,8 la sută pentru condiţii deosebite de muncă şi de la 30,8 la 25,8 la sută pentru condiţii speciale de muncă.

Prevederile se aplică începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2014, se mai arată în proiect.

Guvernul a argumentat, în expunerea de motive, că promovarea acestui proiect a fost determinată de existenţa pe piaţa muncii a unei mari presiuni fiscale asociată nivelului ridicat al contribuţiilor de asigurări sociale care alimentează bugetul asigurărilor sociale de stat şi care determină necesitatea diminuării sarcinii fiscale suportate de angajator, dat fiind că două treimi din contribuţia datorată la bugetul asigurărilor sociale de stat reprezintă contribuţia angajatorului.

În documentul citat se mai menţionează că România se confruntă cu o rată scăzută a participării pe piaţa muncii cu forme legale, iar costul ridicat al muncii pentru angajator determină o cerere redusă de forţă de muncă.

Potrivit Executivului, creşterea fondurilor rămase la dispoziţia angajatorului poate fi folosită pentru crearea de noi locuri de muncă, contribuind astfel la creşterea bazei de calcul a contribuţiilor de asigurări sociale.

Impactul negativ generat de această măsură, mai precizează Executivul, ca fi compensat pe anul 2014 din veniturile încasate suplimentar din impozitul pe construcţii, faţă de sumele proiectate în Legea bugetului de stat.

În anul 2015, impactul negativ va fi compensat prin creşterea veniturilor bugetare ca urmare a implementării de către ANAF a măsurilor de eficientizare a sistemului de colectare a veniturilor bugetare şi de creştere a gradului de conformare voluntară, atât la declarare, cât şi la plată, susţine Guvernul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici