- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (11.10.2011, 14:56)
- Ovidiu Tempea - Mediafax ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video CONFERINŢĂ MEDIAFAX - Ţuca: Noul Cod Civil este o lucrare de mare anvergură, dar presupune întoarcerea la masa legiferării - VIDEO
Noul Cod Civil este o operă legislativă de mare anvergură, care răspunde nevoii de modernitate, dar aplicarea va necesita întoarcerea legiutorului la masa legiferării atât pentru revizuirea normelor, cât şi pentru redefinirea şi corelarea unor concepte, apreciază Florentin Ţuca, managing partner TZA.
Urmărește
619 afișări
"De acord cu toate aplauzele care au însoţit intrarea în vigoare a noului Cod Civil. Este o muncă extrem de laborioasă şi o operă legilslativă de mare anvergură. Cu toate acestea, aplicarea acestui nou cod va presupune înainte de orice nevoia legiutorului de a se întoarce la masa legiferării. Există în primul rând norme ale Codului Civil care se cer revizuite sau puse în armonie unele cu altele. În alte cuvinte, noul Cod Civil trebuie revizuit. Sunt instituţii sau principii care trebuie revizuite. Este nevoie de o mai mare conscevenţă terminologică. Sunt necesare redefinirile unor concepte esenţiale, şi redefinirea raportului dintre noţiunile de vinovăţie, intenţie şi culpă", a afirmat Ţuca la coferinţa "Noutăţile introduse prin Codul Civil - Influenţa asupra mediului de afaceri", organizată de societatea de avocaţi Ţuca, Zbârcea & Asociaţii (TZA) şi MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Ţuca se aşteaptă ca noul Cod Civil să aducă, cel puţin în primă fază, mai multe dosare pe rolul instanţelor judectoreşti atât din cauza plusului de reglementare, cât şi a sporirii atribuţiilor în anumite materii de drept.
"Înainte de orice este vorba de plusul de reglementare. Am plecat de la 1.400 de articole în vechiul Cod Civil la 2.600 de articole. Înseamnă 1.200 de norme în plus, 1.200 de noi reguli care transferă nişte raporturi din domeniul social în cel juridic. O asemenea îmbogăţire a sistemului juridic va genera un plus de cauze pe rol (...) Va trebui să recunoaştem că dacă azi redactarea unei hotărâri este amânată pentru că, eu ca judecător, am nevoie de încă o săptămână de meditaţie, de mâine voi avea nevoie să mai şi recitesc, să văd care sunt legile aplicabile...", a adăugat Ţuca.
Numărul dosarelor va creşte, având în vedere noile instituţii şi noţiuni, convenţiile matrimoniale, reglementarea expresă a situaţiei promisiunilor bilaterale sau unilaterale şi confirmarea prin hotărâri judecătoreşti, legiferarea dreptului coprieprietarilor, lărgirea sferei pentru tăgăduirea paternităţii, efectul retroactiv al nulităţii.
În sprijinul anticipaţiei suplimentării numărului de dosare, partenerul TZA a reamintit interpretarea noilor instituţii de drept de către instanţe - divizarea patrimoniului, proprietatea periodică, fiducia, regimurile matrimoniale -, precum şi codificarea unor soluţii doctrinare, cum ar fi reglementarea în detaliu a bunei-credinţe sau norme exprese privind abuzul de drept.
Potrivit lui Florentin Ţuca, noul Cod Civil va impune un efort de pregătire continuă din partea autorităţilor, în lipsa căruia punerea în aplicare va încetini foarte mult procesul, chiar dacă nu există riscul unui blocaj total.
"Asemenea reuniuni camaradereşti sunt insuficiente. La nivel guvernamental, al Ministerului Justiţiei, CSM, trebuie organizate sesiuni de formare profesională, care să înceapă cu o inventariere a noilor reglementări şi instituţii. Altminteri, riscul e, n-aş zice al blocării sistemului, dar apare riscul unei încetineli în aplicarea noilor norme", a continuat partenerul TZA.
În materia legiferării, Ţuca a evidenţiat nevoia de revizuire a textelor privind persoanele juridice, care va presupune modificarea legii societăţilor comerciale, completarea unor acte normative privind notarii publici, cadastru şi cartea funciară, legislaţia în materia construcţiilor, unde calculul termenelor de prescripţie sunt tratate în mod diferit.
"Vor fi consecinţe la nivelul birourilor de cadastru şi publicitate imobiliară. Potrivit noilor norme, înscrierea va avea efect constitutiv. Sunt suspendate pentru moment, dar când vor fi revigorate vor influenţa activitatea acestor birouri", a mai spus Florentin Ţuca.
El a aminitit ca impact instituţional şi necesitatea de organizare de instanţe specializate la fiecare nivel jurisdicţional, ceea ce va avea un efect financiar-bugetar şi de resurse umane, dar şi legislativ, exemplificând ultimul aspect prin nevoia de clarificare a atribuţiilor instanţei de tutelă şi determinarea precisă a competenţei materiale a instanţei de tutelă.
La coferinţa organizată de societatea de avocaţi Ţuca, Zbârcea & Asociaţii şi MEDIAFAX participă peste 300 de persoane.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe