Cum poţi să îţi calculezi singur viitoarea pensie. Iată formula de calcul ce va fi utilizată. Ministerul Muncii: „Este destul de simplu”

  • Ministerul Muncii explică, miercuri, cum pot românii să îşi calculeze singuri punctele de pensie în funcţie de venitul contributiv.
  • „Este destul de simplu”, susţin reprezentanţii ministerului.
Urmărește
2879 afișări
Imaginea articolului Cum poţi să îţi calculezi singur viitoarea pensie. Iată formula de calcul ce va fi utilizată. Ministerul Muncii: „Este destul de simplu”

Potrivit Ministerului Muncii, în noua lege a pensiilor (Legea nr. 360/2023 se arată că „punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv”.

Câştigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 6.789 de lei.

„Exemplu: Ai un câştig brut de 6.991 de lei (aproximativ 4.000 lei net)? Îl împarţi la câştigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale (6.991 de lei împărţit la 6.789 de lei), rezultă 1,02978 puncte pe luna respectivă. Se utilizează cinci zecimale. Ce se întâmplă cu aceste puncte lunare? Se adună, se împart la 12 luni şi rezultă punctajul anual. Punctajele anuale acumulate se adună, iar suma se înmulţeşte cu Valoarea Punctului de Referinţă (VPR) care e de 81 de lei din 2024”, scriu reprezentanţii ministerului pe Facebook.

Aceştia dau şi un exemplu concret: „Ai muncit 35 de ani şi ai avut venituri contributive exact cât este câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat?Înseamnă că ai acumulat 35 de puncte (35 puncte X 81 de lei). Rezultă o pensie brută de 2.835 de lei”.

Conform aceleiaşi surse, la numărul total de puncte se mai adaugă şi punctele de stabilitate pentru că sunt peste 25 de ani de muncă: 0,5 puncte pe an între 26 şi 30 de ani şi 0,75 puncte pe an între 31 şi 35 de ani.

„În exemplul nostru rezultă 6,25 puncte de stabilitate. Adică încă 506,25 lei la pensie. În total, o pensie de 3.342 lei. După impozitare, pensia cuvenită rezultată este de 3.208 lei”, arată Ministerul MUncii.

Comform acestuia, acest calcul este valabil din septembrie 2024, când intră în vigoare Legea nr. 360/2023.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici