- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (14.08.2012, 11:11)
- Roxana Alexe , Livia Ispas ,
Duşa: Sper ca luni să fie validate rezultatele preliminare ale recensământului din 2011
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a declarat, marţi, că a stabilit cu membrii Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei să le dea un răgaz joi şi vineri pentru a evalua rezultatele puse la dispoziţie de INS şi că speră ca luni CCRPL să valideze rezultatele preliminare.
Urmărește
389 afișări
Duşa: Sper ca luni să fie validate rezultatele preliminare ale recensământului din 2011 (Imagine: Stefan Micsik/Meduafax Foto)
Mircea Duşa a spus că, aşa cum a anunţat săptămâna trecută, marţi s-a reunit Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor (CCRPL) 2011, în vederea începerii procedurii de evaluare a datelor de la recensământ şi de validare a rezultatelor preliminare, la nivel naţional şi judeţean, astfel încât în cursul anului viitor să poată fi publicate rezultatele finale.
"Am stabilit cu membrii Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor să le dăm un răgaz joi şi vineri - miercuri este zi liberă - de a evalua rezultatele pe care Institutul Naţional de Statistică le-a pus la dispoziţie, de a analiza implicaţiile pe care datele le au asupra indicatorilor economici", a precizat Mircea Duşa.
Ministrul a mai spus că s-a stabilit ca până vineri să fie transmise propunerile pentru comunicatul de presă pe care Comisia, abilitată să valideze rezultatele preliminare ale recensământului, îl va aproba spre difuzare, pentru a face publice aceste date.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Papa Francisc îi avertizează pe liderii mondiali despre riscurile Inteligenței Artificiale și impactul asupra adevărului
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
"Sper ca luni, Comisia, în plenul său, să valideze rezultatele preliminare ale recensământului", a adăugat Mircea Duşa.
Ministrul Adminsitraţiei şi Internelor a mai spus că au fost aprobate propunerile de măsuri necesare pentru ca INS să amplifice procesul de prelucrare a datelor, fiind puse la dispoziţie fondurile necesare pentru prelucrarea fişelor de la recensământ.
Duşa a precizat că trebuie introduse în sistemul electronic peste 38 de milioane de fişe de recensământ, iar până în prezent au fost prelucrate 48.000.
Mircea Duşa a mai spus că, în calitate de ministru al Administraţiei şi Internelor şi preşedinte al Comsiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor, nu poate face afirmaţii politice, dar ar vrea totuşi să răspundă afirmaţiei potrivit căreia ordinul de convocare a Comisiei arată că MAI "trece la încheierea acestei lovituri de stat, stabilind cu pistoalele la brâu cine are drept de vot în România şi cât trebuie să fie numărul celor care votează".
Ministrul a spus că MAI nu face nicio ordine, întrucât aceste proceduri sunt stabilite prin lege, paşii ce trebuie făcuţi sunt stabiliţi în regulamentul de organizare şi desfăşurare, iar odată încheiată această etapă, CNRPL îşi va înceta activitatea.
Prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că ordinul de convocare a Comisiei de recensământ arată că MAI "trece la încheierea acestei lovituri de stat, stabilind cu pistoalele la brâu cine are drept de vot în România şi cât trebuie să fie numărul celor care votează". El a spus că cei de la putere "se vor folosi de poliţişti pentru recensământ".
Reuniunea Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi a Locuinţelor 2011 a fost convocată marţi de către Institutul Naţional de Statistică, la solicitarea ministrului Administraţiei şi Internelor, în calitate de preşedinte al CCRPL.
Mircea Duşa a declarat, vineri, că la şedinţa din 14 august, Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi a Locuinţelor 2011 ar putea valida rezultatele preliminare ale recensământului.
După validarea datelor preliminare ale recensământului, vor fi introduse în sistemul electronic fişele de la recensământ, iar în 2013 vor fi anunţate rezultatele finale, a mai spus Mircea Duşa.
"Finalizarea recensământului se va face odată cu introducerea în sistemul electronic a tuturor fişelor", a precizat Duşa.
Ministrul a adăugat că, odată cu validarea acestor date preliminare, judecătorii de la Curtea Constituţională vor avea orientativ o cifră de referinţă, dar a subliniat că listele electorale şi datele statistice de la recensământ nu au nicio legătură.
"Documentele pe care se organizează orice recensământ sunt copii după listele electorale", a precizat Duşa.
Potrivit legii, în cadrul Institutului Naţional de Statistică funcţionează Secretariatul tehnic al Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor, care efectuează lucrările de pregătire, organizare, prelucrare şi publicare a datelor recensământului, pe baza recomandărilor CCRPL.
Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor este compusă din reprezentanţi ai ministerelor, conform Legii nr. 5 din 9 ianuarie 2008 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 36/2007 privind efectuarea recensământului populaţiei şi al locuinţelor din România în anul 2011, a precizat MAI.
Mircea Duşa a spus că reuniunea Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi a Locuinţelor 2011, care trebuie să valideze rezultatele preliminare ale recensământului, nu s-a putut reuni până acum din cauză că, în urma schimbării Guvernelor, nu au putut fi desemnaţi reprezentanţii ministerelor în această comisie, respectiv secretarii de stat.
Institutul Naţional de Statistică (INS) a transmis în 1 august Curţii Constituţionale că rezultatele provizorii ale recensământului din 2011 au fost publicate în 2 februarie 2012, iar cele definitive vor fi făcute publice în semestrul al doilea al anului 2013 şi că rezultatele provizorii "nu permit dezagregarea pe grupe de vârstă, implicit a populaţiei în vârstă de 18 ani şi peste".
"În sistemul statisticii oficiale din România nu există surse de date care să permită stabilirea numărului cetăţenilor români cu drept de vot, în sensul legislaţiei în vigoare, la data de 29 iulie 2012 sau la oricare altă dată calendaristică", a arătat INS în răspunsul transmis Curţii Constituţionale.
La sfârşitul lunii mai, Comisia Centrală a Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor a amânat, pentru a doua oară, validarea rezultatelor preliminare ale recensământului, din "motive organizatorice".
Prezentarea rezultatelor preliminare ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor a mai fost amânată o dată, în 21 mai, pe motiv că schimbările în componenţa Comisiei Centrale a Recensământului nu au permis reunirea în şedinţă de lucru.
Potrivit calendarului anunţat, la 23 mai trebuiau să fie date publicităţii rezultatele preliminare ale Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor 2011.
Rezultatele preliminare urmau să fie validate de Comisia Centrală a Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor, care trebuia să aprobe şi textul comunicatului de presă prin care să fie anunţate aceste date.
INS anunţa în comunicatul transmis pe 2 februarie privind primele estimări ale recensământului de anul trecut, că aproximativ 2,8% din gospodării nu au putut fi recenzate, ceea ce echivalează cu circa un milion de persoane, luând în calcul familia medie din România, de 2,7-2,8 persoane.
Datele provizorii comunicate de INS arată că populaţia stabilă numără 19.042.936 persoane, 910.264 de persoane sunt plecate pe perioadă îndelungată din ţară, iar 301.666 de persoane sunt prezente temporar în România. Astfel, rezultă o pupulaţie înregistrată de 20.254.866 de persoane. Populaţia din statisticile curente totaliza 21.354.396 de persoane la 1 iulie 2011. După recensământul precedent, din 2002, populaţia României a fost de 21.680.974 persoane.
Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor a avut loc în perioada 20-31 octombrie 2011.
Eurostat a fixat pentru recensământul din 2011 un termen de furnizare a datelor finale de 27 de luni, ceea ce echivalează cu începutul anului 2014.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
astăzi, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria