- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (25.04.2019, 14:58)
- Ana Petrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fost judecător la CCR: Pentru utilitatea referendumului ar trebui un al doilea referendum
Secretarul general al Guvernului Toni Greblă (fost judecător la CCR) a afirmat că întrebările la referendumul pe justiţie care va avea loc pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare, ar implica ulterior modificarea Constituţiei în Parlament şi apoi să existe un al doilea referendum pentru revizuirea Legii fundamentale.
Urmărește
1342 afișări
Fost judecător la CCR: Pentru utilitatea referendumului ar trebui un al doilea referendum
„Eu aş vrea să fac trei comentarii. Prin decret a fost convocat pe 26 mai referendumul cu încălcarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia dar şi a urgentei decizii a CCR care a recomandat ca cele două categorii de acţiuni alegerile europarlamentare şi referendumul să nu se suprapună, pentru că o să creeze confuzie în dezbaterea care ar trebui să aibă loc pentru fiecare acţiune în parte. O a doua remarcă aş face-o vis-a-vis de inutilitatea acestui referendum care prin întrebările puse tinde la modificarea Constituţiei, astfel încât dacă ar fi să mergem până la capăt ar trebui să se organizeze un referendum acum cu aceste întrebări, să se fi modificat Constituţia în Parlament şi să fie din nou suspusă referendumului pentru ca ea să intre în vigoare, nu modificarea, ci revizuirea Constituţiei. Pe de o parte am putea face două referendumuri pe aceeaşi temă, un da acum şi un nu la redactarea Constituţiei, pentru că lucrurile evoluează şi nu ştim cum se schimbă percepţia”, a afirmat Toni Greblă, joi la Antena 3.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Noul comisar pentru mediu al UE: „Am vorbit prea puţin despre apă". Seceta şi pierderile de pe conducte afectează industrii întregi
-
Vinul roşu se confruntă cu un declin „existenţial”. Specialist francez, despre vin: "Dacă bunicul bea 300 de litri de vin roşu pe an, tatăl bea 180 de litri, iar fiul, 30 de litri”
-
Polonia exclude Ungaria de pe lista de invitaţi la evenimentul de preluare a preşedinţiei rotative a UE
Acesta a adăugat că cele două întrebări la referendum sunt neclarare sau contradictorii.
„Comisia de la Veneţia a recomandată că în cazul în care întrebările nu sunt suficient de clare sau crează confuzie o instanţă independentă ar trebui să se pronunţe pe acestea. Dacă un votant vrea să fie de acord spre exemplu cu interzicerea amnistiei, dar să fie împotriva interzicerii graţierii, din motive de familie, sănătate, acest cetăţean trebuie graţiat. Acest cetăţean nu are cum să răspundă la această alternativă. Ele trebuiau formulate separat. A doua întrebare e la fel de neclară, întrucât dacă eşti de acord cu interzicerea ordonanţelor în materiile pe care le spune preşedintele, e inutil să fii de acord cu extinderea sferelor acţiunilor la CCR pentru că nu mai au ce să sesizeze deoarece ordonanţele sunt interzise. Astfel nu pot să fiu de acord cu prima parte a întrebării şi să nu fiu de acord cu cea de-a doua. Una se exclude pe cealaltă. Nu pot să spun da la ambele. Eu nu ştiu cu cine s-a consultat, dar eu sunt convins că referendumul a avut numai raţiuni electorale şi acum trebuie să aşteptăm 26 mai să vedem cât profită sau cetăţenii vor considera că e un lucru inutil”, a conchis Greblă.
Întrebările la referendumul din 26 mai au fost anunţate joi de Palatul Cotroceni. Acestea sunt: „1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” 2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.
Citește pe alephnews.ro: Zeul Gratuităților vine din Japonia și are o avere de aproape 4 milioane de dolari. Cum folosește cupoanele și ofertele zilnic
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Noaptea de Înviere 2019: Cum vor circula mijloacele de transport în Bucureşti/ Program de Sărbători
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
PROSPORT.RO
Ilona Brezoianu i-a dat replica lui Dan Negru după ce a criticat audiențele Revelionului de la Antena 1: „Monștri sacri”
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe