La zi aniversară, Tăriceanu critică puterea politică: România nu mai are niciun proiect strategic

După aderarea la NATO şi Uniunea Europeană, România nu mai are niciun proiect strategic, afirmă Călin Popescu Tăriceanu, premier în momentul aderării ţării noastre la UE. „Actualii conducători politici sunt captivi, din păcate, unor jocuri politice mărunte, mânaţi de interese personale”, adaugă el.

Urmărește
856 afișări
Imaginea articolului La zi aniversară, Tăriceanu critică puterea politică: România nu mai are niciun proiect strategic

La zi aniversară, Tăriceanu critică puterea politică: România nu mai are niciun proiect strategic

„Astăzi se împlinesc 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Procesul de aderare a demarat în perioada guvernării Convenţiei Democrate Române (1996 – 2000) şi a continuat sub guvernarea Năstase. La finele anului 2004, când am devenit Prim-ministru al României, am constatat că mai aveam un drum lung şi anevoios de parcurs din cauza unor rămâneri în urmă semnificative pe unele dintre capitolele de aderare. Mi-am concentrat toată priceperea şi energia pentru a ne îndeplini angajamentele şi a fi gata pentru aderare la 1 ianuarie 2007. Am făcut apel la toate conexiunile politice cu familia liberală europeană. Am beneficiat de sprijinul şi influenţa deosebite ale Casei Regale a României, care s-a pus în slujba ţării. Am reuşit să mobilizez toţi oamenii valoroşi din administraţia publică, precum şi celelalte instituţii ale statului român, care printr-un efort remarcabil au recuperat întârzierile pe care le aveam pe parcursul aderării”, transmite Călin Popescu Tăriceanu.

El afirmă că beneficiile aderării au fost simţite de toţi românii.

„Apartenenţa la marea familie europeană ne face mai prosperi, mai siguri pe viitorul nostru şi al generaţiilor care urmează. Pentru mine, ca european convins, aderarea la Uniunea Europeană mi-a adus şi satisfacţii enorme în plan politic. Mă bucur în fiecare zi că românii beneficiază enorm de pe urma faptului că România este membră a Uniunii. Nivelul de trai a crescut, tinerii noştri pot studia în străinătate, toţi românii pot călători nestingherit, pot munci şi trăi acolo unde le este mai bine.Am totuşi două regrete pe care vreau să le subliniez, pe scurt. Cu tristeţe, dar cu nădejde că lucrurile se vor schimba într-o zi. Conducătorii actuali ai României nu înţeleg că Uniunea Europeană este o comunitate de state egale în care fiecare îşi aduce contribuţia pentru binele comun, dar nu uită să îşi promoveze interesele şi să le apere. Prin comportamentul lor deplorabil ei fac ca România să fie tratată ca o ţară de mâna a doua”, adaugă Tăriceanu.

Fostul premier îi îndeamnă pe conducătorii României să reprezinte şi să apere interesele ţării noastre.

„Aceasta este misiunea lor cea mai importantă încredinţată de cetăţeni. După aderarea la NATO şi Uniunea Europeană, România nu mai are niciun proiect strategic. Am vorbit nu o dată despre acest obiectiv. România are capacitatea umană, intelectuală, organizatorică de a se mobiliza pentru a deveni o forţă economică redutabilă în Europa. Şi, de aici, cu toate consecinţele creşterii influenţei sale politice. România trebuie să îşi propună un proiect ambiţios de a deveni a 6-a putere economică a Uniunii Europene. Cu înţelepciune şi determinare se poate! Actualii conducători politici sunt captivi, din păcate, unor jocuri politice mărunte, mânaţi de interese personale, fără simţ patriotic. Elitele intelectuale ale României trebuie să clădească un proiect de ţară ambiţios, de care avem mare nevoie. Ştiu că se poate! La mulţi ani, români”, conchide Călin Popescu Tăriceanu.

România a aderat la Uniunea Europeană pe 1 ianuarie 2007.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
tăriceanu,
ue,
aderare

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici