- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (07.11.2019, 16:15)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Legea prin care elevii din 50 de şcoli beneficiază de masă caldă în valoare de 10 lei/zi, promulgată
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru aprobarea OUG 97/2018 care prevede că preşcolarii şi elevii din 50 de grădiniţe şi şcoli beneficiază gratuit, până la finalul anului, de un pachet alimentar sau o masă caldă pe zi, în valoare de 10 lei, inclusiv TVA.
Urmărește
653 afișări
Legea prin care elevii din 50 de şcoli beneficiază de masă caldă în valoare de 10 lei/zi, promulgată
Legea adoptată decizional de Camera Deputaţilor pe 15 octombrie, prevede aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 97/2018 privind aprobarea Programului pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat.
„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă şi până la sfârşitul anului 2019, în perioada desfăşurării activităţii didactice, preşcolarilor şi elevilor din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi - pilot, li se acordă, cu titlu gratuit, un suport alimentar, constând într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 10 lei/ beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, potrivit Ordonanţei de urgenţă 97/2018.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
Limita valorică prevăzută la articolul mai sus menţionat cuprinde preţul produselor, cheltuielile de transport, de distribuţie şi de depozitare a acestora, după caz.
Preşcolarii sau elevi care din motive de natură medicală, culturală sau religioasă nu pot beneficia de masa standard vor beneficia de produse alimentare adecvate situaţiei acestora, în baza unei cereri motivate scrise de către părinţi sau reprezententaţii legali. Solicitarea trebuie să fie susţinută de un document-suport şi înregistrată la secretariatul unităţii de învăţământ, conform OUG 97/2018.
În cadrul Programului - pilot vor fi distribuite numai produse alimentare obţinute în unităţi autoritate, înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pentru menţinerea sănătăţii preşcolalilor şi elevilor.
„În vederea aplicării prezentei ordonanţe de urgenţă, unităţilor administrativ - teritoriale de care aparţin unităţile - pilot le vor fi acordate sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru bugetele locale, potrivit anexei care face parte integrantă din prezenta ordonanţă de urgenţă”, mai arată actul normativ emis de Guvern şi aprobat de Parlament.
Sumele prevăzute mai sus „pot fi suplimentate din veniturile proprii ale bugetelor locale ale unităţilor/ subdiviziunilor administrativ - teritoriale sau din alte surse de finanţare, legal prevăzute, în următoarele situaţii: a) stabilirea prin hotărâre a consiliului local a unei valori zilnice mai mari decât cea prevăzută la art. 1 alin. (1); b) creşterea, în perioada aplicării Programului, a numărului de preşcolari/ elevi beneficiari din unităţile - pilot”.
Totodată, unităţile de învăţământ incluse în Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat pot beneficia şi de finanţare externă pentru susţinerea unor activităţi similare Programului-pilot.
În plus, „Ministerul Educaţiei Naţionale, inspectoratele şcolare, unităţile administrativ - teritoriale, unităţile de învăţământ pot accesa fonduri de la bugetul Uniunii Europene sau pot finanţa din fonduri proprii/ din bugetele locale desfăşurarea unor programe similare şi în alte unităţi de învăţământ decât cele 50 prevăzute în anexă”, conform sursei citate.
„Autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile şi autorităţile cu atribuţii în domeniul educaţiei au obligaţia să urmărească şi să verifice buna desfăşurare a procesului de aprovizionare privind distribuţia către elevi/ preşcolari a pachetului alimentar/ mesei calde”, mai prevede actul normativ.
Personalul împuternicit de Ministerul Sănătăţii din cadrul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti efectuează controlul „respectării prevederilor legislaţiei în vigoare privind condiţiile igienico - sanitare prin care pachetul alimentar/ masă caldă este oferit/ oferită către elevi/ preşcolari, precum şi al respectării unei alimentaţii corespunzătoare din punct de vedere nutriţional, în unităţile de învăţământ preuniversitar”, conform sursei citate.
La închiderea programului-pilot, la sfârşitul acestui an, în urma unei analize realizate de Ministerul Educaţiei, pe baza rezultatelor obţinute şi interpretate lunar, pe parcursul derulării proiectului, la nivelul fiecărui inspectorat şcolar judeţean şi al lnspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, prin hotărâre a Guvernului, va fi luată o decizie asupra oportunităţii extinderii acestui program la nivel naţional, respectiv asupra modalităţii de implementare.
Citește pe alephnews.ro: Atacatorul de la Târgul de Crăciun din Germania are o istorie de amenințări legate de acte violente. Medicul a spus că „va efectua acțiuni care atrag atenția și de care oamenii își vor aminti”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Legea pentru reorganizarea Direcţiei Antifraudă şi transferul inspectorilor la parchete a fost promulgată
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
STUDIU. Starea de bine se îmbunătățește atunci când cânți. Care sunt beneficiile muzicii asupra sănătății
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:38
LIVE TEXT Crin Antonescu, anunţat oficial candidat unic al coaliţiei pentru prezidenţiale / Ilie Bolojan preia conducerea Senatului, Ciprian Şerban ia şefia Camerei Deputaţilor / Învestirea Guvernului ar urma să aibă loc astăzi
-
astăzi, 10:20
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat