Lider al Cordunenilor, condamnat de instanţa gălăţeană la 2,8 ani de detenţie
Judecătoria Galaţi l-a condamnat pe unul din liderii grupării Cordunenilor, Adrian Corduneanu, la doi ani şi opt luni de detenţie pentru două fapte de şantaj, comise în anul 2004, decizia instanţei nefiind definitivă.
Lider al Cordunenilor, condamnat de instanţa gălăţeană la 2,8 ani de detenţie (Imagine: Mediafax Foto)
Adrian Corduneanu figurează pe lista celor şase din cei 14 membri ai clanului Corduneanu arestaţi preventiv luna trecută şi încarceraţi în arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vaslui, după ce au fost transferaţi de la Iaşi, printr-o dispoziţie a procurorilor, din motive de securitate.
În 25 ianuarie 2010, Judecătoria Galaţi l-a condamnat pe Adrian Corduneanu la doi ani de închisoare, pentru şantaj (faptă comisă în perioada 27 iulie-3 august 2004, parte vătămată fiind Corduneanu Costel), precum şi la o pedeapsă de doi ani şi patru luni de închisoare, pentru altă faptă de şantaj (comisă în perioada 30 iulie-3 august 2004, parte vătămată fiind Bălan Nicolae).
Instanţa a contopit cele două pedepse aplicate, Adrian Corduneanu urmând să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv de 2,4 ani de detenţie, pe care judecătorul a sporit-o până la 2,8 ani de închisoare. În acest caz, acuzatul a stat arestat preventiv între 5 august 2004 şi 19 septembrie 2005.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Judecătoria Galaţi a decis, în acelaşi proces, condamnarea lui Iulian Cătălin Bogdan, văr al lui Adrian Corduneanu, la doi ani de închisoare, pentru şantaj (faptă comisă în perioada 27 iulie - 3 august 2004, parte vătămată fiind Corduneanu Costel). Pentru această faptă, el a stat în arest preventiv între 5 august 2004 - 23 noiembrie 2004.
Decizia judecătoriei poate fi contestată la Tribunalul Galaţi.
În 18 ianuarie 2010, judecătorii ieşeni deciseseră emiterea mandatelor de arestare preventivă pe numele a 17 persoane implicate în dosarul Corduneanu, alte patru persoane fiind cercetate în stare de libertate. Astfel, primiseră mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile Bogdan Constantin (fost Corduneanu, socotit capul grupării), fratele acestuia, Adrian Corduneanu, precum şi Mihai Silviu Corduneanu, Ciprian Tănasă Panagachi, Bogdan Tofan, Petronela Tiuga, Iulian Bogdan, Viorel Potorac, Alice Juncu, Iulian Dănuţ Ilincariu, Marian Vasiliu, Gabriel Maleş, Ion Ciubotariu, Marin Simon, Constantin Darie, Daniel Tarsu şi Radu Prundeanu.
Ulterior, magistraţii au admis recursul în cazul a trei dintre membrii grupării, respectiv Alice Juncu, Constantin Darie şi Ionuţ Dănuţ Ilincariu, astfel că s-a decis cercetarea lor în stare de libertate, primind însă interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu.
Printre acuzaţiile aduse membrilor grupării se numără şantaj, înşelăciuni bancare şi imobiliare, trafic de persoane şi spălare de bani.
Potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organiztaă şi Terorism (DIICOT), gruparea a acţionat în perioada 2006-2009 atât pe teritoriul României, cât şi în străinătate, membrii acestuia fiind cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, pentru săvârşirea de infracţiuni de violenţă, infracţiuni informatice şi fraude economice.
Victimele traficului de persoane în care erau implicaţi membrii clanului erau exploatate sexual, obligate să cerşească sau să comită furturi. Infracţiunile economice aveau drept scop obţinerea de credite prin folosirea de acte false şi persoane interpuse, racolate în acest scop.
Surse din cadrul anchetatorilor susţin că procurorii ieşeni au fost ajutaţi inclusiv de FBI, care ar fi monitorizat conturile şi transferurile de bani în străinătate, prin Western Union, ale membrilor grupării.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO