O nouă sesizare în cazul lui Victor Ponta. Consiliul Naţional de Etică: Sesizarea vizează teza de doctorat şi o carte

Consiliul Naţional de Etică (CNE) a înregistrat, luni dimineaţă, o nouă sesizare pe numele premierului Victor Ponta, care vizează teza de doctorat, dar şi o carte a acestuia, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al instituţiei, Gabriela Catană.

Urmărește
2861 afișări
Imaginea articolului O nouă sesizare în cazul lui Victor Ponta. Consiliul Naţional de Etică: Sesizarea vizează teza de doctorat şi o carte

O nouă sesizare în cazul lui Victor Ponta. Consiliul Naţional de Etică: Sesizarea vizează teza de doctorat şi o carte (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"În această dimineaţă am primit o nouă sesizare. Nu putem da publicităţii numele celui care a depus-o, întrucât este împotriva regulamentului. De asemenea, nu putem furniza informaţii cu privire la conţinutul sesizării", a spus Gabriela Catană.

Întrebată dacă sesizarea de luni vizează tot teza de doctorat a premierului Victor Ponta, purtătorul de cuvânt al CNE a confirmat.

"Da, sesizarea vizează atât teza de doctorat, cât şi o carte", a spus Gabriela Catană.

Consiliul Naţional de Etică a informat, în 19 iulie, că titlul de doctor în Ştiinţe Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obţinut în concordanţă cu legislaţia în vigoare în 2003 şi calificarea de plagiat în cadrul tezei sale de doctorat nu se poate susţine.

Totodată, potrivit raportului întocmit de experţi şi aprobat prin hotărârea CNE, nu se poate aprecia că doctorandul Victor Ponta şi-ar fi însuşit partenitatea unor idei, concepte, modele care nu îi aparţineau şi le-ar fi prezentat drept contribuţii personale sau originale.

"Teza de doctorat a fost susţinută în Catedra de Drept Public din cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti în data de 1.04.2003, în prezenţa unor profesori remarcabili: prof. dr. Ioan Muraru, prof. dr. Nicolae Popa, prof. dr. Emil Molcuţ, prof. dr. Antonie Iorgovan, prof. dr. Dan Drosu Saguna şi alţi specialişti de renume care au apreciat valoarea lucrării", se mai menţionează în raportul experţilor, care a stat la baza hotărârii luate de CNE.

Premierul a solicitat Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) să îi fie analizată în Consiliul Naţional de Etică teza de doctorat susţinută în 2003, după ce revista Nature scria că premierul este acuzat de plagiat, susţinând că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă şi indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.

La o zi după ce Consiliul Naţional de Etică a anunţat decizia, Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti (UB) a informat că premierul a plagiat în teza de doctorat, o treime din lucrare fiind copiată, "prin preluarea integrală de blocuri de text, de rânduri sau prin inversarea unor blocuri de text în raport cu sursele".

Universitatea din Bucureşti s-a autosesizat în cazul suspiciunii de plagiat în teza de doctorat a premierului Victor Ponta, în baza Cartei Universităţii din Bucureşti. Decizia a fost luată cu unanimitate, toţi cei şapte membri ai Comisiei de Etică fiind de acord cu punctele de vedere exprimate în documentul forului, prezentat în 20 iulie.

Comisia de Etică a UB a stabilit că teza de doctorat a lui Ponta "încalcă principiile eticii, integrităţii şi bunei conduite în activitatea de cercetare".

"Teza de doctorat a lui Victor Ponta, Curtea Penală Internaţională, are 432 pagini numerotate. Textul propriu-zis, fără anexe, fără prefaţa semnată de profesorul coordonator Adrian Năstase şi fără cuprins are 297 pagini. Elemente de plagiat pot fi identificate în 115 pagini din cele 297 pagini", a declarat preşedintele Comisiei de Etică, profesorul Marian Popescu, care a prezentat decizia luată în cazul autosesizării privind plagiatul lui Ponta.

Elementele de plagiat identificate sunt concentrate în capitolele I şi III, a spus Marian Popescu.

"Comisia îşi exprimă cu această ocazie serioase dubii privind calitatea actului de coordonare ştiinţifică în cazul analizat", a mai spus Marian Popescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, referindu-se la acuzaţiile de plagiat care i se aduc, că dacă îşi va face datoria faţă de oameni, iar Guvernul va lua măsurile aşteptate, "bătăliile politice vor rămâne în urmă", spunând însă că el va rămâne cu "nişte răni".

Ponta a spus că a respectat toate procedurile legale, iar din punctul său de vedere contează cel mai mult decizia Comisiei de Etică a Autorităţii Naţionale de Cercetare.

"Conform Legii educaţiei, eu am urmat toate procedurile legale, Comisia de Etică a Autorităţii Naţionale de Cercetare s-a pronunţat, iar restul e politică şi ne batem politic. Până la urmă oamenii vor aprecia în noiembrie dacă Guvernul pe care îl conduc merită să rămână în continuare în funcţie, dacă nu, sigur vor vota pe altcineva. Dacă îmi fac datoria faţă de oameni şi Guvernul va lua măsurile pe care oamenii le aşteaptă de la noi, bătăliile politice vor rămâne în urmă. Sigur, voi rămâne cu nişte răni, dar asta e viaţa", a declarat Ponta.

Ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu a declarat, pentru gandul.info, referindu-se la acuzaţiile de plagiat la adresa lui Victor Ponta, că, din punctul său de vedere, cazul s-a încheiat, ea invocând decizia Consiliului Naţional de Etică potrivit căreia actualul premier nu a plagiat.

Ea a precizat că, în cazul în care sunt sancţiuni, cei vizaţi sau autorul sesizării privind plagiatul se pot adresa instanţei.

Un al treilea for, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), a decis, în şedinţa din 29 iunie, că premierul a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă atunci Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor.

Preşedintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, declara că a fost analizată, pagină cu pagină, o lucrare de 307 pagini, constatându-se că 85 dintre acestea sunt copieri fără indicarea sursei, foarte uşor de detectat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici