Peste 630.000 de constănţeni sunt aşteptaţi la referendum. Cât a costat organizarea

Peste 630.000 de constănţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi, duminică, la referendumul privind desfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale a judeţului Constanţa, Consiliul Judeţean alocând două milioane de lei pentru organizarea acestuia.

Urmărește
495 afișări
Imaginea articolului Peste 630.000 de constănţeni sunt aşteptaţi la referendum. Cât a costat organizarea

Peste 630.000 de constănţeni sunt aşteptaţi la referendum. Cât a costat organizarea (Imagine: Alin Matei/Mediafax foto)

Potrivit reprezentanţilor Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţean Constanţa, pe listele electorale permanente sunt înscrişi 632.776 de alegători, care pot vota în cele 515 secţii de votare amenajate în judeţ, 191 dintre acestea fiind numai în municipiul Constanţa.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa au precizat că suma alocată pentru desfăşurarea referendumului este de două milioane de lei, bani din care au fost realizate buletinele de vot, ştampilele, afişele pentru promovarea referendumului şi vor fi plătiţi membrii secţiilor de votare. Bugetul total al Consiliului Judeţean Constanţa se ridică la 493 de milioane de lei.

Pentru referendum vor fi tipărite cu 10 la sută mai multe buletine de vot decât numărul alegătorilor înscrişi pe listele permanente, aşa cum prevede legea. Buletinele de vot au fost realizate la Tipografia Muntenia, urmând ca vineri dimineaţă să fie transferate la Pavilionul Expoziţional. De aici, începând de sâmbătă dimineaţă, vor fi predate reprezentanţilor secţiilor de votare din tot judeţul.

Pe buletinele de vot va fi o singură întrebare: "Sunteţi de acord cu desfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale, judeţul Constanţa?".

De asemenea, până vineri seară vor fi amenajate secţiile de votare.

Secţiile de votare se vor deschide duminică, de la ora 8.00, iar procesul electoral va dura până la ora 20.00.

Pentru ca referendumul să fie validat este nevoie ca jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor să voteze.

Referendumul privind desfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale a judeţului Constanţa va avea loc în 6 noiembrie după ce Curtea de Apel Constanţa a respins în 13 octombrie acţiunea Prefecturii de anulare a hotărârii Consiliului Judeţean de organizare a unui referendum pentru a se stabili dacă locuitorii judeţului sunt sau nu de acord cu desfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale a judeţului Constanţa.

Organizarea acestui referendum a provocat controverse între prefectul judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, şi preşedintele CJ, Nicuşor Constantinescu. Astfel, Claudiu Palaz declara că referendumul organizat duminică de Consiliul Judeţean este "privat", organizat de preşedintele CJ doar pentru a rămâne "vătaf" peste judeţul Constanţa. În replică, Nicuşor Constantinescu l-a acuzat pe prefect că boicotează organizarea referendumului.

Tema reorganizării administrative a ţării fost adusă în discuţie în luna mai de către reprezentanţii PDL, iar preşedintele Traian Băsescu a promovat o variantă de reorganizare administrativă cu opt judeţe mari sau şapte judeţe şi municipiul Bucureşti.

Reprezentanţii opoziţiei au contestat propunerea, cu care nu au fost de acord în totalitate nici liderii UDMR.

Ulterior, mai multe consilii judeţene au emis hotărâri privind organizarea de referendumuri pe tema intenţiei de reîmpărţire administrativă, majoritatea acestor decizii ale autorităţilor judeţene fiind contestate în instanţă de către prefecturi.

Problema reorganizării administrative nu a fost tranşată nici până în prezent.

Democrat-liberalii susţin că una dintre priorităţile politice ale partidului rămâne reorganizarea administrativ-teritorială pe o formulă de până la 12 regiuni. Reprezentanţii UDMR spun însă că reorganizarea nu va avea loc până în 2012, iar "dacă se va face, se va face fără UDMR", pentru că Uniunea nu acceptă variantele propuse până acum şi susţin luarea unei decizii la începutul următorului ciclu electoral.

Preşedintele PDL, Emil Boc, afirma recent că reorganizarea administrativă nu presupune o reîmpărţire pe criterii etnice şi nici înfiinţarea, în consecinţă, a Ţinutului Secuiesc. El a adăugat că în coaliţie se discută despre acest subiect, dar UDMR "refuză să înţeleagă avantajele reorganizării".

"Suntem în discuţii cu toţi partenerii din coaliţie, inclusiv cu UDMR, care rămâne încăpăţânată şi spune «nu» şi, în consecinţă, continuăm negocierile", afirma premierul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici