Reziduurile din Ungaria ar putea ajunge sâmbătă în România, la Baziaş

Autorităţile din Mehedinţi s-au reunit, joi, într-o şedinţă a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a stabili măsurile care trebuie luate în cazul poluării din Ungaria, acestea afirmând că reziduurile toxice ar putea ajunge sâmbătă în Dunăre, la intrarea în ţară la Baziaş.

Urmărește
37 afișări
Imaginea articolului Reziduurile din Ungaria ar putea ajunge sâmbătă în România, la Baziaş

Reziduurile din Ungaria ar putea ajunge sâmbătă în România, la Baziaş (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La Prefectura Mehedinţi s-a întrunit Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, din care fac parte ISU, Sistemul de Gospodărire a Apelor, societatea de apă şi sanal Secom din Drobeta Turnu Severin, Garda de Mediu şi reprezentanţi ai Prefecturii.

Potrivit directorului Sistemului de Gospodărire a Apelor Mehedinţi, Adrian Drăghici, în urma măsurătorilor care au fost făcute şi a analizelor probelor luate din Dunăre s-a ajuns la concluzia că reziduurile toxice decantate în Ungaria ar putea ajunge sâmbătă la intrarea în ţară la Baziaş (judeţul Caraş-Severin), motiv pentru care la Drobeta Turnu Severin este nevoie de măsuri pentru evitarea pe cât posibil a poluării, având în vedere că municipiul este alimentat cu apă din Dunăre.

Conform acestuia, de la Baziaş fluxul toxic ar putea ajunge la Drobeta Turnu Severin în 40 de ore.

Fluxul toxic provocat de noroiul roşu deversat în urma unui accident industrial în Ungaria a atins joi dimineaţă Dunărea, ameninţând ecosistemul marelui fluviu, cu un nivel de alcalinitate ce depăşeşte uşor valorile normale, a anunţat un oficial din cadrul Administraţiei apelor, relatează AFP.

Potrivit unui oficial din cadrul Administraţiei apelor, eşantioanele prelevate la confluenţa râului Raba cu Dunărea arată "un nivel de alcalinitate uşor superior valorii normale, între 8,96 la sută şi 9,07 la sută", în timp ce valoarea normală este de 8 la sută.

Fluxul toxic provenit de la noroiul roşu deversat dintr-un rezervor al unei uzine de alumină din oraşul Ajka (situat la 160 de kilometri vest de Budapesta) a trecut din Raba în Dunăre la scurt timp după ora 06.30 GMT (09.30 ora României), la Gyor.

Catastrofa ecologică produsă luni în Ungaria ameninţă tot ecosistemul celui de-al doilea fluviu din Europa ca lungime, după Volga, în special flora şi fauna.

Acest accident fără precedent în Ungaria a provocat deja moartea a patru persoane, între care o fetiţă în vârstă de 14 luni, peste 120 de răniţi şi trei dispăruţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici