Senatul a început dezbaterea legată de solicitarea Parchetului ICCJ privindu-l pe Vosganian

Senatul a început, luni, dezbaterea referitoare la solicitarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Varujan Vosganian.

Urmărește
68 afișări
Imaginea articolului Senatul a început dezbaterea legată de solicitarea Parchetului ICCJ privindu-l pe Vosganian

Varujan Vosganian (Imagine: Stefan Micsik/ Mediafax Foto)

După prezentarea în plen a raportului Comisiei juridice în legătură cu solicitarea Parchetului de pe lângă ICCJ, senatorul Varujan Vosganian a început expunerea punctului său de vedere.

"Va fi o şedinţă de plen cu dezbatere, cu intervenţii din partea domnului Vosganian dacă va dori acest lucru. Grupurile parlamentare vor avea timpi de intervenţie, alocaţi conform algoritmului de reprezentare în Senat. Există şi posibilitatea ca grupurile să acorde timpul alocat lor fostului ministru al Economiei. Fiecare grup îşi foloseşte timpul cum consideră necesar", a spus, după şedinţa de luni a Biroului Permanent, vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu.

Pentru fiecare grup parlamentar au fost repartizaţi următorii timpi de dezbatere: PSD – 11 minute, PNL – 8 minute, PDL – 4 minute, PP-DD – 3 minute, PC – 2 minute şi UDMR – 2 minute.

Referitor la modalitatea în care va fi exprimat votul senatorilor în plen, Dumitrescu a spus că, în astfel de cazuri, există cutuma votului secret electronic.

"Dacă însă se va solicita o altă modalitate de vot şi această solicitare va fi aprobată de plen, rămâne de văzut", a adăugat senatorul PSD.

Pentru aprobarea solicitării este necesar votul majorităţii senatorilor prezenţi.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni dimineaţă, înaintea şedinţei USL, că va propune ca senatorii liberali să se abţină la votul în cazul începerii urmăririi penale a ministrului Economiei, senatorul Varujan Vosganian, deoarece "ar fi în mod simbolic într-un conflict de interese".

"Eu voi propune colegilor mei din PNL cel puţin să ne abţinem de la votul de azi. Să nu votăm ca fiind simbolic într-un conflict de interese. E vorba de un coleg de-al nostru, lăsăm restului Senatului decizia şi în felul acesta nu se poate spune nici că îl socotim vinovat, ceea ce nu putem să-l socotim pe Varujan Vosganian. Din punctul nostru de vedere, nu există pe ce s-a înaintat elemente pentru începerea urmării penale. Pe de altă parte, să nu se poată invoca faptul că am bloca demersurile Justiţiei”, a spus Antonescu.

El a arătat că parlamentarii se află într-o situaţie "complicată", "încurcată" din punct de vedere legislativ în ceea ce priveşte votul în cazul lui Vosganian.

"Noi suntem într-o situaţie şi legislativă complicată pentru că în momentul în care trimiţi un astfel de dosar şi ceri un vot parlamentarilor, ei sunt într-o situaţie încurcată. Pe de o parte nu doresc să blocheze Justiţia, pe de altă parte nu pot ca prin votul lor, dacă nu au elemente, să considere vinovat pe cineva", a spus Antonescu.

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, luni, după şedinţa USL, că nu va da dispoziţie de la partid privind votul în plenul Senatului în cazul cererii de începere a urmăririi penale împotriva ministrului Economiei, Varujan Vosganian.

Ponta a fost întrebat dacă în calitate de preşedinte al PSD va avea o recomandare privind votul din Senat în cazul începerii urmăririi penale împotriva lui Varujan Vosganian.

"Nu, şi nu fac recomandări în general la lucrurile care ţin de activitatea internă a Parlamentului. Sunt convins că toţi colegii mei senatori sunt oameni extrem de responsabili şi vor vota în funcţie de ceea ce se întâmplă în Senat, nu trebuie să le dau eu dispoziţie de la partid", a răspuns Ponta.

Jumătate din senatorii prezenţi la şedinţa Comisiei juridice din 1 octombrie a votat pentru aprobarea cererii procurorului general privind începerea urmăririi penale împotriva ministrului Varujan Vosganian, iar cealaltă jumătate s-a pronunţat împotriva solicitării, cazul urmând să meargă la plenul Senatului.

Senatorul PNL Varujan Vosganian a susţinut, în 1 octombrie, la Comisia juridică, referindu-se la acuzaţiile de complot şi subminarea siguranţei naţionale la adresa sa, că, în adâncul sufletului, niciun parlamentar nu crede "o iotă" din această "gogoriţă", el menţionând că Senatul trebuie să voteze "pentru demnitatea sa, pentru statutul pe care îl care şi care a fost statuat încă de la Constituţia din 1866".

Ministrul a respins toate acuzaţiile care îi sunt aduse în cererea transmisă Senatului de procurorul general al Parchetului de pe lângă ICCJ, arătând că în ceea ce îl priveşte plenul este suveran în a lua o decizie.

Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat, în 2 septembrie, Senatului şi, respectiv, şefului statului declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian şi, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Solicitările au fost trimise Senatului şi şefului statului de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în urma cererii primite de la şeful DIICOT.

Dosarul în care DIICOT a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Videanu şi Vosganian este desprins din cel în care, în decembrie 2011, procurorii au început urmărirea penală în cazul a 40 de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici