Tudorel Toader, sfat pentru procurori: Să se înscrie mai mulţi pentru şefia DNA, să aibă program cu măsuri. Asta le-a lipsit celor patru

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus luni că sfătuieşte procurorii să se înscrie în număr mare la concursul pentru şefia DNA şi că aceştia trebuie să întocmească un program managerial din care să rezulte măsuri de îmbunătăţire a Direcţiei, ceea ce le-a lipsit celor patru candidaţi respinşi.

Urmărește
635 afișări
Imaginea articolului Tudorel Toader, sfat pentru procurori: Să se înscrie mai mulţi pentru şefia DNA, să aibă program cu măsuri. Asta le-a lipsit celor patru

Toader, sfat pentru procurori: Să se înscrie mai mulţi pentru şefia DNA, să aibă program cu măsuri. Asta le-a lipsit celor patru

Cei patru candidaţi înscrişi pentru postul de procuror-şef DNA şi care au fost respinşi de Tudorel Toader sunt Florentina Mirică, procuror-şef serviciu la Secţia de combatere a corupţiei din cadrul DNA, Cristian Lazăr, procuror şef adjunct la Secţia urmărire penală din cadrul Parchetului General, Marius Iacob, procuror şef adjunct al DNA şi Elena Grecu, procuror şef serviciu în structura centrală a DNA, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

Ministerul Justiţiei a anunţat că a doua campanie de selecţie de candidaţi pentru şefia DNA va fi demarată pe 6 august şi va ţine o lună, interviurile urmând a fi susţinute la începutul lunii septembrie, iar o concluzie să fie prezentată pe 6 septembrie.

Funcţia de procuror-şef al DNA a devenit vacantă după ce preşedintele Klaus Iohannis a revocat-o din funcţie pe Laura Codruţa Kovesi printr-un decret emis pe 9 iulie, şeful statului punând în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.

Toader, despre cei 300 de magistraţi anchetaţi: Aşa se justifică împotrivirea faţă de secţia specială

Ministrul Tudorel Toader consideră că existenţa a 300 de dosare în care sunt achetaţi magistraţi, aspect menţionat de procurorul Marius Iacob în proiectul pentru şefia DNA, ar justifica împotrivirea faţă de înfiinţarea unei secţii speciale de anchetare a magistraţilor.

„Nu am ce să comentez decât că am aflat şi eu că sunt 300, dar cred că a spus 300 de dosare care trebuiesc transferate şi într-o cauză pot fi mai mulţi făptuitori autori suspecţi ce or fi dânşii. La momentul la care va avea loc transferul sigur o să vedem la ce se referă respectivele cauze. Evident că şi mie mi se par foarte multe, evident că nu am ştiut nici unul dintre noi aşa ceva şi tot evident cred este şi faptul că aşa se poate justifica împotrivirea ca respectiva secţie să se înfiinţeze la Ministerul Public”, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

În prezent, la Direcţia Naţională Anticorupţie sunt înregistrate aproximativ 300 de dosare în care sunt anchetaţi magistraţi, a precizat Marius Iacob, procurorul-şef adjunct al DNA, în proiectul de management pentru susţinerea candidaturii la şefia DNA.

Înfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) duce la modificarea competenţei DNA cu privire la persoanele care deţin calitatea de judecător sau procuror, transmite procurorul şef adjunct al DNA, în proiectul de management pentru susţinerea candidaturii la şefia DNA.

Legea 207/2018 prevede şi obligaţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie de a înainta cauzele în care sunt cercetaţi magistraţi, la momentul la care secţia devine operaţională, spune Marius Iacob, care precizează că, în prezent, la Direcţia Naţională Anticorupţie sunt înregistrate aproximativ 300 de cauze care se află în această situaţie.

"Pentru că se modifică în acest mod competenţa Direcţiei, şi dispoziţiile referitoare la organizarea DNA din Regulamentul de ordine interioară trebuie modificate urgent, întrucît Serviciul pentru combaterea infracţiunilor în justiţie trebuie desfiinţat, iar întreaga activitate a Secţiei de combatere a corupţiei trebuie regândită", potrivit sursei citate.

 
Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici