Agenţia Mondială Anti-Doping afirmă că este „prinsă pe nedrept” în disputele dintre SUA şi China

Agenţia Mondială Anti-Doping (Wada) spune că este „prinsă pe nedrept” în tensiunile de pe scena olimpică dintre Statele Unite ale Americii (SUA) şi China.

Urmărește
460 afișări
Imaginea articolului Agenţia Mondială Anti-Doping afirmă că este „prinsă pe nedrept” în disputele dintre SUA şi China

Imagine cu caracter ilustrativ

Agenţia Mondială Anti-Doping (Wada) spune că se află pe nedrept la mijlocul disputei dintre SUA şi China privind sportivii din cele două ţări aflaţi în competiţiile Jocurilor Olimpice de la Paris 2024, scrie BBC.

În contextul tensiunilor geopolitice dintre cele două ţări, SUA ar fi acuzat Wada că ar fi muşamalizat în trecut acţiunile de doping ale înotătorilor chinezi, în timp ce China consideră testarea sportivilor săi, de două ori mai mult faţă de reprezentanţii altor ţări, o conspiraţie menită să perturbe prestaţia chinezilor în competiţii.

Săptămâna trecută, Wada a declarat că ia în considerare o acţiune în justiţie împotriva Agenţiei Anti-Doping Americane (Usada), pentru acuzaţiile „defăimătoare”. Aceasta din urmă afirmă că Wada şi Agenţia Anti-Doping din China, Chinada, se numără printre „mâinile murdare în îngroparea testelor pozitive şi în suprimarea vocilor denunţătorilor curajoşi”, conform BBC.
 
Pe lângă asta, parlamentarii americani, care acuză şi ei Wada pentru că ar fi investigat necorespunzător acuzaţiile de dopaj împotriva sportivilor chinezi, au introdus un proiect de lege care ar da Casei Albe puterea de a reduce finanţarea agenţiei.

„Rezultatul este crearea de neîncredere şi diviziune în cadrul sistemului antidoping”, adaugă Wada.

Istoria din spatele poveştii

În aprilie, New York Times a dezvăluit într-un articol că 23 dintre înotătorii Chinei au fost testaţi pozitiv pentru un medicament pentru inimă interzis, dar li s-a permis să concureze la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020.

Wada spune că China a desfăşurat la acea vreme investigaţii conform cărora rezultatele testelor s-ar fi datorat contaminării din bucătăria unui hotel, iar un audit al World Aquatics a susţinut că nu a existat nicio eroare de gestionare sau muşamalizare din partea organismului de conducere.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici