Al doilea studiu alarmant într-o săptămână confirmă pericolele ascunse ale uleiurilor de gătit

  • Reducerea grăsimilor omega-6 din dieta zilnică şi creşterea consumului de grăsimi omega-3, cum ar fi cele din peşte, poate încetini progresia cancerului de prostată în stadii incipiente.
  • Participanţii care au adoptat o dietă bogată în omega-3 au înregistrat o scădere de 15% a markerilor de agresivitate tumorală, comparativ cu o creştere de 24% în grupul care a urmat o dietă occidentală tipică.
  • Aceste schimbări dietetice ar putea întârzia necesitatea tratamentelor agresive, precum chirurgia sau radioterapia, şi evidenţiază rolul dietei în prevenirea şi gestionarea cancerului.
Urmărește
694 afișări
Imaginea articolului Al doilea studiu alarmant într-o săptămână confirmă pericolele ascunse ale uleiurilor de gătit

Sursa foto: Pexels

Un nou studiu publicat în Clinical Oncology sugerează că reducerea uleiurilor vegetale din dietă poate încetini progresia cancerului de prostată în stadii incipiente, informează Daily Mail.

Studiul a urmărit 100 de bărbaţi cu cancer de prostată timp de un an. Jumătate dintre participanţi au adoptat o dietă săracă în grăsimi omega-6 – regăsite în uleiuri precum cel de canola şi porumb – şi bogată în grăsimi omega-3, întâlnite în peşti precum somonul, nuci şi seminţe de in. Cealaltă jumătate şi-a menţinut dieta tipică occidentală, bogată în omega-6 (grăsimi prezente în alimente precum porumbul, seminţele de floarea-soarelui sau uleiurile vegetale).

Rezultatele au arătat o scădere de 15% a markerilor de agresivitate tumorală la participanţii care au urmat dieta bogată în omega-3, comparativ cu o creştere de 24% în cadrul celui de-al doilea grup. Acest lucru indică faptul că schimbările alimentare ar putea încetini creşterea tumorilor şi, posibil, întârzia necesitatea unor tratamente agresive precum intervenţia chirurgicală sau radioterapia.

Grăsimile omega-6 sunt asociate cu creşterea inflamaţiei, creând un mediu propice pentru dezvoltarea cancerului, în timp ce grăsimile omega-3 pot reduce inflamaţia şi susţine sistemul imunitar. Aceste descoperiri sunt în concordanţă cu studiile anterioare pe animale, care sugerează beneficiile echilibrării acestor grăsimi în gestionarea cancerului.

Deşi principalele organisme medicale din SUA susţin că uleiurile vegetale sunt sigure, acest studiu reflectă preocupările publicului cu privire la riscurile lor potenţiale pentru sănătate. Descoperirile coincid şi cu un studiu al Universităţii din Florida de Sud care leagă uleiurile vegetale de creşterea cazurilor de cancer de colon.

Cercetătorii subliniază că sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceste legături, dar evidenţiază potenţialul dietei de a juca un rol semnificativ în prevenirea şi gestionarea cancerului, mai ales pentru pacienţii care aleg să monitorizeze cancerul de prostată în stadii incipiente, în loc să urmeze tratamente imediate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici