Antidepresivele obişnuite ar putea avea un alt efect surprinzător asupra creierului

Un studiu recent sugerează că serotonina poate îmbunătăţi memoria la pacienţii care suferă de depresie. Medicamentele antidepresive ar putea juca un nou rol în ceea ce priveşte creierul uman.

Urmărește
3355 afișări
Imaginea articolului Antidepresivele obişnuite ar putea avea un alt efect surprinzător asupra creierului

Antidepresivele obişnuite ar putea avea un alt efect surprinzător asupra creierului

O echipă de cercetători de la Universitatea din Copenhaga, condusă de psihologul Vibeke Dam, a investigat impactul medicamentelor antidepresive asupra funcţiilor cognitive şi a receptorilor de serotonină la pacienţii cu depresie moderată şi severă, scrie Science Alert, care citează revista de specialitate Biological Psychiatry.

Studiul, realizat pe 90 de pacienţi, a inclus evaluări cognitive şi ale dispoziţiei, precum şi scanări cerebrale. Pacienţii au înregistrat îmbunătăţiri în testele de memorie, în special în reamintirea cuvintelor.

Cu toate acestea, cei care au avut cele mai mici schimbări la receptorul de serotonină 5HT4 au demonstrat cele mai mari progrese în ceea ce priveşte memoria verbală, fără ca aceste schimbări să fie corelate cu o îmbunătăţire semnificativă a dispoziţiei.

Cercetătorii sugerează că antidepresivele ar putea îmbunătăţi eficienţa receptorilor de serotonină rămaşi, în special a receptorului 5HT4, ceea ce ar putea explica îmbunătăţirile cognitive, declară oamenii de ştiinţă.

Cu toate acestea, lipsa unui grup placebo în studiu reduce certitudinea că efectele observate sunt exclusiv datorate medicamentului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici