Studiu: Manipularea undelor cerebrale din timpul somnului ar putea ajuta la tratarea demenţei

  • Oamenii de ştiinţă britanici au manipulat undele cerebrale din timpul somnului pentru a studia funcţiile neurologice.
  • Studiul ar putea ajuta la tratarea demenţei.
Urmărește
313 afișări
Imaginea articolului Studiu: Manipularea undelor cerebrale din timpul somnului ar putea ajuta la tratarea demenţei

Studiu: Manipularea undelor cerebrale din timpul somnului ar putea ajuta la tratarea demenţei

O echipă de cercetători din Marea Britanie a reuşit să manipuleze două tipuri importante de unde cerebrale în timpul somnului voluntarilor, în încercarea de a dezvolta noi instrumente pentru studierea activităţilor neurologice esenţiale, scrie Science Alert, care citează publicaţia SLEEP.

Undele, cunoscute sub denumirile de oscilaţii alfa şi theta, sunt asociate cu stările de relaxare şi odihnă, inclusiv cu faza de somn REM (Rapid Eye Movement), când apar cele mai vii vise.

Această fază este considerată crucială pentru îmbunătăţirea memoriei şi funcţiilor cognitive, ceea ce face activitatea cerebrală din această perioadă deosebit de interesantă pentru cercetători.

„Oscilaţiile cerebrale contribuie la funcţionarea creierului şi la modul în care acesta învaţă şi reţine informaţii”, a explicat Valeria Jaramillo, neurocercetător la Universitatea din Surrey. Totuşi, rolul exact al acestor oscilaţii în faza REM a somnului rămâne neclar.

Cercetătorii au aplicat un proces numit stimulare auditivă în buclă închisă (CLAS) pentru a modifica oscilaţiile cerebrale în somnul REM, o metodă utilizată cu succes anterior în somnul non-REM.

În experimentele lor, oamenii de ştiinţă au manipulat viteza şi intensitatea oscilaţiilor cerebrale la 18 participanţi folosind electrozi montaţi pe craniu.

Deşi sunt necesare mai multe studii pentru a demonstra un efect terapeutic concret, specialiştii speră că această metodă ar putea fi folosită în viitor pentru a încetini degenerarea asociată cu demenţa, o afecţiune caracterizată prin încetinirea oscilaţiilor cerebrale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici