- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (05.03.2024, 15:52)
- Bianca Popa
Băuturile dietetice cresc riscul unei afecţiuni cardiace cu 20%, conform unui studiu
- Consumul regulat de băuturi îndulcite artificial a fost asociat cu un risc crescut de fibrilaţie atrială cu 20%.
- Consumul moderat de sucuri naturale, neîndulcite, a fost asociat cu un risc redus de fibrilaţie atrială cu 8%.
- Studiul a evidenţiat o corelaţie între consumul de băuturi îndulcite artificial şi băuturi cu zahăr adăugat şi riscul de fibrilaţie atrială, subliniind necesitatea de a limita aceste produse din dietă.
Urmărește
552 afișări
Băuturile dietetice cresc riscul unei afecţiuni cardiace cu 20%, conform unui studiu
Un nou studiu arată că consumul de băuturi dietetice creşte riscul de fibrilaţie atrială, o afecţiune cardiacă periculoasă, cu 20%, scrie CNN. Consumul a doi litri sau mai mult pe săptămână de băuturi îndulcite artificial - echivalentul unei băuturi dietetice de dimensiuni medii pe zi - a crescut riscul de fibrilaţie atrială cu 20% în comparaţie cu cei care nu au consumat deloc, arată un nou studiu.
Fibrilaţia atrială este o afecţiune cardiacă neregulată, adesea descrisă de persoanele care o au ca o "tremurare", "fluturare" sau "bătăi neregulate" ale inimii în piept.
De asemenea, consumul unui număr similar de băuturi cu zahăr adăugat a crescut riscul de afecţiune cu 10%, în timp ce consumul de aproximativ 120 ml de sucuri pure, neîndulcite, cum ar fi de portocale sau legume, a fost asociat cu un risc mai mic cu 8% de fibrilaţie atrială, arată studiul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Studiul, publicat în jurnalul Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology, a analizat date despre aproape 202.000 de persoane dintr-o bază de date biomedicală numită UK Biobank. Urmăriţi în medie 10 ani, participanţii la analiză aveau vârste cuprinse între 37 şi 73 de ani, iar mai mult de jumătate erau femei.
Persoanele care consumau mai multe băuturi îndulcite artificial erau mai susceptibile să fie femei, mai tinere, să cântărească mai mult şi să aibă o prevalenţă mai mare a diabetului de tip 2, arată studiul. Cei care consumau mai multe băuturi îndulcite cu zahăr erau mai susceptibili să fie bărbaţi, mai tineri, să cântărească mai mult şi să aibă o prevalenţă mai mare a bolilor de inimă.
"Concluziile studiului nostru nu pot să afirme definitiv că o băutură prezintă mai multe riscuri de sănătate decât alta din cauza complexităţii dietelor noastre şi pentru că unele persoane pot consuma mai multe tipuri de băuturi", a spus autorul principal al studiului, dr. Ningjian Wang, profesor la Spitalul Shanghai Ninth People's şi la Şcoala de Medicină a Universităţii Jiao Tong din Shanghai, China.
"Cu toate acestea, pe baza acestor constatări, recomandăm ca oamenii să reducă sau chiar să evite băuturile îndulcite artificial şi îndulcite cu zahăr ori de câte ori este posibil", a mai declarat Wang.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump