Băuturile dietetice cresc riscul unei afecţiuni cardiace cu 20%, conform unui studiu

  • Consumul regulat de băuturi îndulcite artificial a fost asociat cu un risc crescut de fibrilaţie atrială cu 20%.
  • Consumul moderat de sucuri naturale, neîndulcite, a fost asociat cu un risc redus de fibrilaţie atrială cu 8%.
  • Studiul a evidenţiat o corelaţie între consumul de băuturi îndulcite artificial şi băuturi cu zahăr adăugat şi riscul de fibrilaţie atrială, subliniind necesitatea de a limita aceste produse din dietă.
Urmărește
549 afișări
Imaginea articolului Băuturile dietetice cresc riscul unei afecţiuni cardiace cu 20%, conform unui studiu

Băuturile dietetice cresc riscul unei afecţiuni cardiace cu 20%, conform unui studiu

Un nou studiu arată că consumul de băuturi dietetice creşte riscul de fibrilaţie atrială, o afecţiune cardiacă periculoasă, cu 20%, scrie CNN. Consumul a doi litri sau mai mult pe săptămână de băuturi îndulcite artificial - echivalentul unei băuturi dietetice de dimensiuni medii pe zi - a crescut riscul de fibrilaţie atrială cu 20% în comparaţie cu cei care nu au consumat deloc, arată un nou studiu.

Fibrilaţia atrială este o afecţiune cardiacă neregulată, adesea descrisă de persoanele care o au ca o "tremurare", "fluturare" sau "bătăi neregulate" ale inimii în piept.

De asemenea, consumul unui număr similar de băuturi cu zahăr adăugat a crescut riscul de afecţiune cu 10%, în timp ce consumul de aproximativ 120 ml de sucuri pure, neîndulcite, cum ar fi de portocale sau legume, a fost asociat cu un risc mai mic cu 8% de fibrilaţie atrială, arată studiul.

Studiul, publicat în jurnalul Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology, a analizat date despre aproape 202.000 de persoane dintr-o bază de date biomedicală numită UK Biobank. Urmăriţi în medie 10 ani, participanţii la analiză aveau vârste cuprinse între 37 şi 73 de ani, iar mai mult de jumătate erau femei.

Persoanele care consumau mai multe băuturi îndulcite artificial erau mai susceptibile să fie femei, mai tinere, să cântărească mai mult şi să aibă o prevalenţă mai mare a diabetului de tip 2, arată studiul. Cei care consumau mai multe băuturi îndulcite cu zahăr erau mai susceptibili să fie bărbaţi, mai tineri, să cântărească mai mult şi să aibă o prevalenţă mai mare a bolilor de inimă.

"Concluziile studiului nostru nu pot să afirme definitiv că o băutură prezintă mai multe riscuri de sănătate decât alta din cauza complexităţii dietelor noastre şi pentru că unele persoane pot consuma mai multe tipuri de băuturi", a spus autorul principal al studiului, dr. Ningjian Wang, profesor la Spitalul Shanghai Ninth People's şi la Şcoala de Medicină a Universităţii Jiao Tong din Shanghai, China.

"Cu toate acestea, pe baza acestor constatări, recomandăm ca oamenii să reducă sau chiar să evite băuturile îndulcite artificial şi îndulcite cu zahăr ori de câte ori este posibil", a mai declarat Wang.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici