Cercetătorii identifică 30 de afecţiuni medicale legate de o mutaţie genetică rară

  • O singură mutaţie genetică a fost legată de 30 de afecţiuni medicale rare, incluzând întârzieri de dezvoltare, malformaţii osoase şi crize convulsive.
  • Gena FLVCR1 joacă un rol crucial în transportul colinei şi etanolaminei, substanţe esenţiale pentru metabolismul celular.
  • Cercetările actuale sugerează că suplimentarea cu aceşti nutrienţi sau intervenţii pentru prevenirea toxinelor ar putea ajuta la tratarea acestor afecţiuni rare.
Urmărește
187 afișări
Imaginea articolului Cercetătorii identifică 30 de afecţiuni medicale legate de o mutaţie genetică rară

Cercetătorii identifică 30 de afecţiuni medicale legate de o mutaţie genetică rară

Cercetătorii care studiau o tulburare rară de dezvoltare au descoperit că mutaţiile în gena FLVCR1 sunt responsabile pentru un spectru de 30 de afecţiuni medicale anterior inexplicabile, potrivit Live Science. Acestea includ întârzieri de dezvoltare, malformaţii osoase, sensibilitate redusă la durere, crize epileptice şi chiar naşteri premature fără viaţă.

Studiul, condus de dr. Daniel Calame de la Baylor College of Medicine, a evidenţiat rolul esenţial al genei FLVCR1 în transportul celular al colinei şi etanolaminei, nutrienţi critici pentru metabolismul celular. Un deficit în acest mecanism de transport afectează diverse sisteme ale organismului, în funcţie de severitatea mutaţiei.

Un moment semnificativ al cercetării a fost analiza genomului unui băiat cu întârzieri severe de dezvoltare neurocognitivă şi lipsa sensibilităţii la durere, în care s-au identificat mutaţii rare în ambele copii ale genei FLVCR1. Conexiunile anterioare dintre FLVCR1 şi alte afecţiuni, precum problemele de coordonare musculară şi degradarea retinei, au oferit indicii esenţiale pentru aprofundarea cercetării.

Extinzându-şi cercetările, oamenii de ştiinţă au analizat baze de date ADN la nivel global şi au identificat 30de pacienţi din 23 de familii cu mutaţii în FLVCR1, inclusiv 22 de mutaţii raportate pentru prima dată. Simptomele variau de la microcefalie şi anemie la naşteri premature fără viaţă.

Experimentele de laborator au confirmat rolul vital al genei în transportul nutrienţilor, explicând impactul extins al mutaţiilor sale. Cercetătorii colectează acum probe de sânge pentru a explora tratamente posibile, cum ar fi suplimentarea celulelor afectate cu colină şi etanolamină sau prevenirea acumulării toxice.

Descoperirea are implicaţii mai largi în înţelegerea altor afecţiuni legate de deficitul de colină, precum Alzheimer şi deteriorarea nervilor asociată îmbătrânirii, evidenţiind importanţa crucială a acestei gene.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici