- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- TÂRGU MUREŞ, (06.01.2012, 20:04)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CJ Mureş va cere în custodie două peşteri de mulaj, rare în lume, în scop turistic
Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Lokodi Edita Emoke, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că va cere în custodie de la Ministerul Mediului două "peşteri de mulaj", rare în Europa şi în lume, şi va iniţia întocmirea unor proiecte de amenajare a acestora din bani europeni.
Urmărește
755 afișări
CJ Mureş va cere în custodie două peşteri de mulaj, rare în lume, în scop turistic (Imagine: Cristian Tzecu/Mediafax Foto)
Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Lokodi Edita Emoke, a afirmat că se va preocupa de preluarea în custodie şi întocmirea unor proiecte de amenajare a două "peşteri de mulaj", rare în Europa şi în lume, din bani europeni, după ce Viorel Lascu, preşedintele Salvaspeo România, a spus, în aceeaşi conferinţă de presă, că peşterile sunt bunuri ale statului român, administrate de Ministerul Mediului, care le poate transmite în custodie consiliilor locale, consiliilor judeţene sau unor entităţi private.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Audieri pe bandă rulantă în Parlament ale noilor miniştri/ Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari/ Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor/ Tanczos Barna a fost audiat la Parlament şi a fost avizat favorabil pentru Ministerul Finaţelor
-
Tanczos Barna a fost audiat la Parlament. Viitorul ministru de Finanţe, avizat favorabil
-
Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor
Potrivit lui Lascu, investiţia pentru amenajarea unei peşteri se amortizează între 12 şi 30 de luni, banii europeni putând fi ceruţi şi de entităţile care le preiau în custodie.
"Mureşul are 200 de peşteri unice în Europa, peşterile de mulaj. În ce priveşte finanţarea - în momentul de faţă, peşterile, salinele, canioanele intră în acelaşi buget de finanţare. Au fost 32 de milioane de euro prin Programul Operaţional Regional (POR), din care 9-10 milioane s-au cheltuit cu Salina Turda şi restul aşteptăm să câştige alţii", a spus Lascu.
Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Lokodi Edita Emoke, a declarat apoi că nu ştia că peşterile pot fi preluate în custodie, anunţând totodată că va face acest demers pentru două "peşteri de mulaj" din judeţ, pentru a accesa bani europeni şi a le amenaja în scop turistic.
"Azi (vineri - n.r.) punem baza pentru două proiecte viitoare. Cel mai rapid, aceste demersuri vor avea o finalizare în trei-patru ani. Un an durează luarea în custodie, apoi trebuie proiecte, licitaţii", a spus Lokodi, arătând că, în acest context, proiectele respective vor fi depuse pe următorul exerciţiu bugetar al UE, care se deschide în 2014.
În septembrie anul trecut, preşedintele Asociaţiei Salvatorilor Speciali şi Montani Mureş, Kovacs Robert, declara că se intenţionează deschiderea în scop turistic a două "peşteri de mulaj" din Defileul Topliţa-Deda, rare în lume, formate în perioada Pliocenului, adică în urmă cu peste cinci milioane de ani.
"Sunt peşteri care s-au format în rocă vulcanică, lava s-a scurs pe pădurea respectivă, trunchiurile copacilor au fost prinse în lavă şi după un timp apa le-a scos din rocă", spunea Kovacs.
El adăuga că astfel de peşteri mai există în Japonia, în Insulele Hawaii, iar până în 2010, când au fost descoperite şi în Slovacia şi Ungaria, s-a crezut că România este unica ţară din Europa unde există astfel de peşteri.
"În Valea Mureşului se află mai multe peşteri de mulaj unice în România şi am vrea să deschidem două peşteri, lucru benefic pentru turismul de pe Valea Mureşului. Acestea sunt situate între Deda, Bistra şi Stânceni şi sunt peşteri protejate de Federaţia Română de Speologie", spunea Kovacs, care preciza că turiştii ar putea vizita "peşterile de mulaj" în cadrul unor programe turistice de două-trei zile, care să includă şi plimbări pe munte şi rafting pe râul Mureş.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Un cântăreț celebru, iubit de români, este prins într-un scandal uriaș! Fiul secret face dezvăluiri scandaloase: ”Când m-am născut, mama avea 15 ani, iar el 22!”
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe