Controlează-ţi anxietatea: 5 exerciţii uşoare de integrat în rutina ta zilnică

  • Respiraţia profundă şi relaxarea musculară ajută la reducerea tensiunii şi a nivelului de stres.
  • Vizualizarea ghidată şi meditaţia promovează conştientizarea şi calmul mental.
  • Mişcarea conştientă, precum yoga sau tai chi, combinată cu exerciţiile de respiraţie, are efecte benefice asupra stării de spirit şi relaxării fizice.
Urmărește
1242 afișări
Imaginea articolului Controlează-ţi anxietatea: 5 exerciţii uşoare de integrat în rutina ta zilnică

Sursa foto: Pexels

Astăzi, majoritatea dintre noi suntem familiarizaţi cu senzaţia debilitantă a anxietăţii. Această senzaţie poate lua mai multe forme şi afecta indivizii nu doar mental şi emoţional, ci şi fizic. În cazurile mai grave de tulburări de anxietate, aceasta poate deveni schimbătoare în viaţă, potrivit Indian Express.

Anxietatea este, în esenţă, frica de necunoscut şi este adesea însoţită de simptome fizice precum bătăi rapide ale inimii, tremurături şi probleme gastrointestinale. Atunci când este experimentată în mod constant, poate afecta sănătatea şi bunăstarea mentală a unei persoane, provocând o incapacitate de a funcţiona normal în viaţa de zi cu zi. Prin urmare, devine imperativ pentru fiecare să facă un pas înapoi şi să-şi calmeze starea ori de câte ori este nevoie.

Dr. Pallavi Singh, fondatoarea Stride Podiatry, subliniază că exerciţiul este ca un luptător natural împotriva stresului pentru creierul şi corpul tău. Pooja Thawrani, fondatoarea Balance Yoga Studio, adaugă că efectul calmant al yoga şi al exerciţiilor similare asupra anxietăţii este adânc înrădăcinat în conexiunea minte-corp. Este important să cultivăm un stil de viaţă conştient, echilibrat, care să susţină starea generală de bine.

Care sunt efectele exerciţiilor de calmare asupra corpului? Dr. Singh sugerează că cheia este să te mişti în mod regulat. „Chiar şi o plimbare rapidă timp de 20-30 de minute în cele mai multe zile ale săptămânii poate face o mare diferenţă în cât de calm şi lipsit de stres te simţi”, spune ea.

Practicarea regulată pentru a-ţi linişti mintea te poate ajuta în mai multe moduri:

- Eliberează substanţe chimice 'fericite': Exerciţiile eliberează endorfine, îmbunătăţind dispoziţia şi promovând relaxarea.

- Controlează hormonii de stres: Ajută la restricţionarea eliberării hormonilor de stres precum cortizolul, prevenind anxietatea excesivă.

- Somn mai bun, dispoziţie mai bună: Exerciţiile regulate promovează un somn odihnitor, reducând neliniştea şi îmbunătăţind gestionarea stresului.

- Alţi reglatori de dispoziţie: Exerciţiile cresc producţia de neurotransmiţători precum serotonina şi dopamina, ajutând la reglarea stării de spirit şi la crearea senzaţiilor de plăcere şi recompensă.


5 Exerciţii relaxante pentru a-ţi calma anxietatea

1. Respiraţia profundă (Respiraţie diafragmatică): Stimulează sistemul nervos parasimpatic, determinând scăderea ritmului cardiac şi reducerea nivelurilor de cortizol.

2. Relaxarea musculară progresivă (RMP): Creşte conştientizarea tensiunii fizice şi promovează eliberarea deliberată a tensiunii.

3. Vizualizarea ghidată: Distrage atenţia de la gândurile anxioase concentrându-te pe imagini mentale paşnice.

4. Meditaţia: Cultivă conştientizarea senzaţiilor corpului fără judecată, promovând conştientizarea momentului prezent.

5. Mişcarea conştientă: Combină activitatea fizică uşoară cu conştientizarea, distrăgând atenţia de la gândurile anxioase şi promovând eliberarea de endorfine.


Prin integrarea acestor exerciţii în rutina ta zilnică, poţi lua măsuri proactive pentru a gestiona anxietatea şi pentru a-ţi îmbunătăţi starea generală de bine.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici