- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (18.09.2016, 08:00)
- Andreea Diochetanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cum au influenţat cercetătorii de la Harvard, în 1965, consumul de zahăr de astăzi
Industria alimentară a oferit fonduri pentru o cercetare cu rezultate înşelătoare, într-un efort de a influenţa ştiinţa nutriţiei şi politicile de sănătate, timp de mai bine de jumătate de secol, potrivit unui studiu ale cărui rezultate au fost publicate luni, 12 septembrie, scrie bloomberg.com.
Urmărește
6549 afișări
Cum au influenţat cercetătorii de la Harvard, în 1965, consumul de zahăr de astăzi (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)
Zahărul este strâns legat de bolile cardiace, dar acest adevăr a fost demontat de cercetătorii de la Harvard, care, plătiţi fiind de SRF, au publicat un studiu în care desfiinţau orice legătură dintre bolile de inimă şi consumul de zahăr.
Nu este niciun secret că industria sponsorizează astfel de cercetări şi în ziua de astăzi: De exemplu, o investigaţie din luna iunie a scos la iveală că Asociaţia Naţională a Cofetarilor a lucrat cu un profesor de nutriţie, la Universitatea de Stat din Louisiana, la o cercetare care a arătat că tinerii care consumă zahăr sunt mai slabi decât cei care nu consumă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea California, San Francisco, publicat luni în revista JAMA Internal Medicine, arată cât de mult înapoi merg aceste eforturi: În 1965, Sugar Research Foundation (SRF), precursoare a Asociaţiei Zahărului de astăzi, i-a plătit pe oamenii de ştiinţă de la Harvard pentru a demonta un adevăr - acum vast acceptat de cercetători - cum că zahărul poate creşte riscul bolilor cardiace. În schimb, industria şi cercetătorii de la Harvard au dat vina strict pe grăsimile saturate.
Folosind corespondenţă din arhivele librăriilor medicale, rapoarte, notiţe de la simpozioane şi alte documente, cercetătorii au datat îngrijorările SRF în ceea ce priveşte legătura dintre bolile de inimă şi zahăr, tocmai în 1962, când un bord consultativ ştiinţific a scos un raport care concluziona că "evoluţia cercetărilor în domeniul bolilor de inimă ar trebui analizate în detaliu". Deci, prima atestare a nocivităţii zahărului asupra sănătăţii inimii.
Până în iulie 1965, mai multe cercetări care susţineau că legătura este reală au fost publicate, dar directorul de cercetare de la SRF de la acea vreme, John Hickson, bătea la uşa Harvardului, căutând oameni de ştiinţi dispuşi să demonteze orice legătură dintre zahăr şi efectele nocive asupra sănătăţii.
I-a găsit.
În acea vară, Frederick Stare, director al departamentului de nutriţie al Şcolii de Sănătate Publică de la Harvard, a cooptat doi colegi pentru realizarea proiectului 226.
Pentru 6.500 de dolari - echivalentul a 48.000$ în ziua de azi - plătiţi de SRF, acei oameni de ştiinţă şi-ar publica propria lucrare, alcătuită dintr-un review asupra celorlalte cercetări deja publicate - cele care corelau zahărul cu boala coronariană şi alte afecţiuni ale inimii - alese personal de Hickson.
Cu câteva zile înainte de a publica lucrarea, i-au trimis schiţa lui Hickson, care era mulţumit de rezultat.
În 1967, lucrarea în două părţi a fost publicată în New England Journal of Medicine. Concluzia: "nu există nicio îndoială" că, pentru a preveni apariţia bolilor de inimă şi a afecţiunii coronoriene, singura precauţie în ceea ce priveşte dieta este reducerea consumului de colesterol şi grăsimi saturate. În alte cuvinte: nu vă faceţi griji în privinţa zahărului.
Într-o declaraţie, luni, Asociaţia Zahărului a afirmat că "Sugar Research Foundation ar fi trebuit să exercite o mai mare transparenţă", dar că "Este o provocare pentru noi să comentăm asupra evenimentelor care s-ar fi întâmplat acum 60 de ani şi asupra unor documente pe care nici nu le-am văzut".
Walter Willett, şeful departamentului de nutriţie de la Şcoala de Sănătate Publică (Harvard), a declarat, luni, că standardele privind conflictul de interese s-au schimbat semnificativ din anii 60 încoace. Acesta a mai spus că articolul publicat în revista JAMA a oferit "O avertizare utilă că fondurile oferite de industrie sunt o problemă îngrijorătoare în cercetări, întrucât reprezintă o influenţă mare asupra a ceea ce se publică" şi a mai observat că Congresul a alocat din ce în ce mai puţine fonduri pentru cercetări, în ultimul deceniu.
Sursa: http://bloom.bg/2cRyFAp.
Citeşte şi: Oamenii de ştiinţă folosesc maşinăria de vată de zahăr pentru a crea vase sanguine artificiale
Citeşte şi: Descoperire importantă a NASA: Cometa care lasă în urmă alcool şi zahăr. Ar putea explica apariţia vieţii pe pământ
Citeşte şi: Secretul genetic al girafei, cel mai faimos şi graţios gigant al savanei Africane, a fost elucidat
Citeşte şi: Regula celor 5 secunde – mit sau adevăr?
Citeşte şi: Medicii britanici au creat primul tratament împotriva cancerului pancreatic, fără efecte secundare
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:18
Atenţionare de călătorie în Italia, unde este grevă în transportul public
-
astăzi, 16:05