Cum poate fi redusă apneea în somn? Un medicament pentru epilepsie ar putea fi soluţia

Un medicament pentru epilepsie ar putea ajuta la prevenirea opririi temporare a respiraţiei pacienţilor cu apnee în somn, potrivit unui nou studiu.

Urmărește
722 afișări
Imaginea articolului Cum poate fi redusă apneea în somn? Un medicament pentru epilepsie ar putea fi soluţia

Cum poate fi redusă apneea în somn? Un medicament pentru epilepsie ar putea fi soluţia

Un studiu realizat la nivel internaţional a identificat faptul că un medicament folosit în tratamentul epilepsiei este asociat cu o reducere semnificativă a simptomelor apneei în somn, scrie The Guardian.

Cercetarea a vizat aproape 300 de pacienţi cu apnee obstructivă în somn din Belgia, Cehia, Franţa, Germania şi Spania care nu foloseau aparatele mecanice de respiraţie. Aceştia au fost împărţiţi în patru grupuri şi li s-a administrat una dintre cele trei concentraţii de Sultiam – folosit în tratamentul epilepsiei – sau un placebo.

Studiul a măsurat respiraţia pacienţilor, nivelurile de oxigen, ritmul cardiac, mişcările ochilor, precum şi activitatea cerebrală şi musculară în timpul somnului, la începutul studiului, după 4 săptămâni şi după 12 săptămâni.

Rezultatele au arătat că după 12 săptămâni, cei care au luat Sultiam au avut cu până la 50% mai puţine ocazii în care respiraţia lor s-a oprit şi niveluri mai ridicate de oxigen în sânge în timpul somnului.

Constatările studiului reprezintă un prim pas în trecerea de la echipamentul de respiraţie purtat în timpul somnului la un tratament medicamentos.

Cu toate acestea, sunt necesare studii ample pentru ca aceste rezultate să confirme efectele respiratorii benefice ale medicamentului pe un grup mai mare de pacienţi cu apnee în somn.

Dr. Sriram Iyer, medic consultant în domeniul respirator şi al somnului şi preşedinte ales al secţiunii de medicină a somnului din cadrul Royal Society of Medicine, a afirmat, potrivit The Guardian, că „acesta este un studiu important care evidenţiază faptul că terapia medicamentoasă pentru apneea în somn nu este departe de a fi o realitate”.

Apneea obstructivă în somn este o problemă respiratorie frecvent întâlnită în rândul oamenilor. Pacienţii sforăie adesea puternic, respiraţia lor începe şi se opreşte în timpul nopţii şi se pot trezi de mai multe ori. Acest lucru provoacă oboseală şi poate creşte şi riscul de hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, boli de inimă şi diabet de tip 2.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici