- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (10.09.2024, 14:12)
- Bianca Popa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Alimente sănătoase care pot creşte riscul de diabet
- Consumul de fructe, cereale şi produse lactate fermentate pot creşte riscul de autoimunitate a celulelor care produc insulină la copii predispuşi genetic.
- În contrast, consumul de fructe de pădure împreună cu legume crucifere este asociat cu un risc redus de dezvoltare a diabetului de tip 1.
- Cercetătorii subliniază că sunt necesare studii suplimentare pentru a înţelege mai bine impactul compuşilor din alimente asupra riscului de diabet şi că este prea devreme pentru recomandări dietetice definitive.
Urmărește
2163 afișări
Sursa foto: Pexels
Un studiu recent realizat în Finlanda a descoperit legături surprinzătoare între anumite alimente şi un risc crescut de diabet de tip 1 (T1D) la copii, scrie New Atlas. Finlanda are cea mai mare rată a acestei boli din lume, ea afectând 52,2 copii la 100 000 sub cinci ani. Cercetătorii au urmărit 5.674 de copii de la naştere până la vârsta de şase ani, toţi având o predispoziţie genetică pentru T1D. La finalul studiului, 94 de copii au dezvoltat boala, în timp ce alţi 206 au prezentat semne de autoimunitate a celulelor care produc insulină, un precursor al T1D.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Dintr-o dată am auzit împușcături”: Trump oferă detalii despre aparenta tentativă de asasinat. Ce spune despre suspect
-
UE ia în considerare un plan de împrumuturi de până la 40 miliarde de euro pentru Ucraina
-
Ion Cristoiu: Klaus Iohannis ar trebui să demisioneze. Oricum nu mai are ce face la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina, ziua 937. ISW: Armata ucraineană are nevoie de o creştere a armelor mecanizate pentru a spori capacităţile de luptă / Marea Britanie nu va permite Ucrainei să lovească ţinte din Rusia fără acordul SUA
Studiul a relevat că anumite alimente, considerate în mod obişnuit sănătoase, ar putea creşte riscul de T1D. Copiii care au consumat mai multe fructe, în special banane, împreună cu cereale precum ovăzul, secara şi grâul, precum şi produse lactate fermentate, cum ar fi iaurtul, au fost mai predispuşi să dezvolte autoimunitatea. Acest lucru contrazice percepţia că aceste alimente sunt întotdeauna benefice, mai ales pentru copiii cu risc de diabet.
Cu toate acestea, studiul a adus şi veşti bune. Copiii care au consumat mai multe fructe de pădure, inclusiv zmeură, afine, coacăze negre şi merişoare, au avut un risc semnificativ redus de a dezvolta T1D. În mod similar, legumele crucifere, precum broccoli, conopida şi varza, s-au dovedit eficiente în prevenirea riscului de autoimunitate. Cercetătorii sugerează că polifenolii - compuşi vegetali prezenţi în fructele de pădure - ar putea reduce inflamaţia asociată cu dezvoltarea diabetului.
Cercetătoarea principală, Suvi Virtanen, a avertizat că, în ciuda acestor descoperiri, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înţelege care compuşi specifici din aceste alimente contribuie la creşterea sau reducerea riscului de diabet. Deşi rezultatele sunt semnificative, Virtanen a subliniat că multe dintre alimentele asociate cu un risc crescut de T1D au şi alte beneficii pentru sănătate, fiind prea devreme pentru a face recomandări dietetice ferme.
Studiul va fi prezentat la conferinţa Asociaţiei Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), care se desfăşoară în aceste zile în Spania, generând noi discuţii despre rolul complex al dietei în prevenirea diabetului.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Financial Times: UE caută alternative urgente fără SUA pentru finanțarea Ucrainei. Planul G7 privind utilizarea activelor rusești a eșuat
Citește pe www.zf.ro: ”Fără milă”: Multinaţionala prezentă şi în România care a decis să cheme înapoi angajaţii 5 zile pe săptămână la birou
Citește pe www.zf.ro: Pagina verde. Plastic – realităţi şi prejudecăţi. Ioan Vâţ, ALPLA: „În 2025, vrem să majorăm capacitatea de producţie din fabrica de PET reciclat pe care o avem la Târgu-Mureş“
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Care au fost ultimele cuvinte auzite de echipajul submersibilului Titan înainte de implozie? Noi detalii ies la iveală
”Fără milă”: Multinaţionala prezentă şi în România care a decis să cheme înapoi angajaţii 5 zile pe săptămână la birou
Cum a reuşit un magnat indian să întoarcă cu susul în jos una dintre cele mai scumpe piete imobiliare din lume
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Se întoarce vara în România. Pe ce dată exactă revin căldurile, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Cum se face corect și sănătos carnea la grătar. Dr. nutriționist Mihaela BILIC a dezvăluit secretul
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe