Telefoanele mobile nu cresc riscul de cancer cerebral, arată un nou studiu

  • O analiză amplă a 63 de studii ştiinţifice, desfăşurată pe parcursul a patru ani, aduce veşti liniştitoare pentru utilizatorii de telefoane mobile.
  • Cercetarea, comandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), nu a găsit nicio legătură între utilizarea telefoanelor şi riscul de cancer cerebral.
Urmărește
200 afișări
Imaginea articolului Telefoanele mobile nu cresc riscul de cancer cerebral, arată un nou studiu

Telefoanele mobile nu cresc riscul de cancer cerebral, arată un nou studiu

Studiul, publicat în revista Environment International, a fost condus de experţi ai Agenţiei australiene de protecţie împotriva radiaţiilor şi siguranţă nucleară, cu participarea cercetătorilor din 10 ţări. Aceştia au analizat cercetări publicate între 1994 şi 2022, din 22 de ţări.

Profesorul Mark Elwood, coautor al studiului şi profesor onorific de epidemiologie a cancerului la Universitatea din Auckland, a declarat, conform Sky News: „Niciuna dintre problemele majore studiate nu a arătat riscuri crescute. Pentru problema principală, telefoanele mobile şi cancerele cerebrale, nu am găsit niciun risc crescut, chiar şi în cazul expunerii de peste 10 ani şi al categoriilor maxime de timp de convorbire sau de număr de apeluri".

Cercetătorii au analizat frecvenţele radio cu lungimi de undă cuprinse între 300 Hz şi 300 GHz, utilizate pentru telefoane mobile, wi-fi, radare şi alte aplicaţii. Ei au examinat riscul de cancer la creier, glanda pituitară, glandele salivare, precum şi riscul de leucemie.

Studiul nu a găsit risc crescut de leucemie sau cancer cerebral cauzat de telefoane mobile nici în cazul copiilor

În plus, studiul nu a găsit niciun risc crescut de leucemie sau cancer cerebral la copii din cauza emiţătoarelor radio sau TV ori a staţiilor de bază de telefonie mobilă.

Profesorul Elwood a menţionat că majoritatea studiilor au analizat reţelele 1G şi 2G, precizând că reţelele mai noi 3G şi 4G au emisii de radiofrecvenţă substanţial mai mici.

În ceea ce priveşte reţelele 5G, nu există încă studii majore, dar cercetările asupra radarelor, care folosesc frecvenţe înalte similare, nu au arătat un risc crescut de cancer cerebral.

Constatările vin în contextul în care, în timpul pandemiei COVID-19, au existat atacuri asupra stâlpilor de telefonie mobilă 5G în mai multe ţări, bazate pe convingerea nefondată că aceştia ar contribui la răspândirea virusului.

Profesorul Alberto Najera, fizician şi expert în radiofrecvenţe şi sănătate la Universitatea Castilla-La Mancha din Spania, a lăudat „revizuirea sistematică exhaustivă", descriind concluziile ca fiind „robuste" şi „susţinute de studii de calitate".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici