Ce trebuie să faci ca părinte când copilul termină vacanţa de vară şi începe şcoala

Trecerea de la relaxarea vacanţei la rutina şcolară, cu trezirea la ore matinale, orar strict de cursuri şi timp redus pentru joacă, poate fi dificilă pentru copii, dar şi pentru părinţi, care trebuie să gestioneze programul celor mici. Sunt trucuri care pot face tranziţia mai uşoară.

Urmărește
6959 afișări
Imaginea articolului Ce trebuie să faci ca părinte când copilul termină vacanţa de vară şi începe şcoala

Sursa foto: Pexels

Există câteva trucuri care pot uşura această tranziţie de la vacanţa de vară la începerea unui nou an şcolar. „Secretul stă în pregătirea fizică şi psihică a celui mic pentru noul an şcolar”, explică psihologul Steliana Lefter.

Prima săptămână din septembrie, care este şi ultima săptămână de vacanţă, joacă un rol foarte important, din acest punct de vedere. Este perioada în care trebuie făcute modificări în program, pentru revenirea graduală la o rutină zilnică. Şi în care discuţiile trebuie virate uşor spre şcoală, cu tot ce implică ea.

„Sunt lucruri esenţiale pentru adaptarea treptată a copilului la noua situaţie”, spune Steliana Lefter, psiholog.

Specialistul are şi sfaturi pentru părinţii care vor să aibă un început de an şcolar lipsit de probleme:

În primul rând trebuie revenit la disciplină. Nimeni nu are ore fixe de culcare şi de trezire în timpul vacanţei, dar acum, lucrurile trebuie repuse în ordine. „Într-o săptămână, e timp suficient pentru trecerea la rutina din timpul şcolii. Astfel, copilul va fi adaptat trezirii dimineaţa şi va fi odihnit la ore, nu somnoros şi mofluz”, explică specialistul.

Se face trecerea la jocuri educative. Dacă şi-a petrecut vara bătând mingea cu prietenii, acum este momentul pentru un alt tip de distracţie, care nu-i antrenează muşchii, ci creierul. Jocurile de logică şi de îndemânare şi exerciţiile prin care sunt împrospătate cunoştinţele de matematică şi gramatică îl pot introduce uşor în atmosfera şcolară.

Copilul şi părinţii tebuie să pregătească împreună materialele şcolare. „Este un alt truc care uşurează tranziţia. Treceţi din timp prin cele necesare - manuale, caiete, rechizite. Ideal ar fi să le şi cumpăraţi împreună, ca să-şi poată alege ce-i place, în limita bugetului. Astfel, le va folosi cu plăcere”, spune psihologul.

Apoi, trebuie încurajată socializarea. Părintele trebuie să îndemne copilul să-şi caute colegii de clasă, dacă legătura s-a pierdut peste vară, pentru că refacerea acestei conexiuni poate transforma primele zile de şcoală dintr-o sursă de stres într-o experienţă plăcută în compania unor prieteni.

Copilul trebuie ajutat să depăşească anxietatea. Părintele provoacă discuţii despre şcoală, îl întreabă dacă e nerăbdător să-şi revadă colegii şi profesorii, să înveţe lucruri noi, iar dacă îl simte anxios, trebuie încurajat să-şi exprime sentimentele, ascultat cu răbdare şi apoi ajutat să-şi depăşească temerile. „Anxietatea este o problemă întâlnită mai ales la copiii introvertiţi, la cei din clasa I şi la cei schimbă şcoala şi ajung într-un mediu nou. Au nevoie doar de un pic de sprijin din partea părinţilor până reuşesc să se familiarizeze cu noul mediu şi să se simtă confortabil în el”, explică specialistul.

Cu aceste probleme rezolvate, copilul mai are nevoie doar de o verificare de rutină la medicul de familie şi de un control al vederii, la medicul oftalmolog, şi e gata pentru o nouă aventură şcolară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici