- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (07.09.2024, 20:41)
- Bianca Popa
Descoperirea neaşteptată care ar putea redefini cosmeticele viitorului
- Cercetătorii au identificat 22 de compuşi cu potenţial anti-îmbătrânire, proveniţi din bacteriile intestinale ale peştilor dorada roşie şi dorada cu cap negru.
- Doi compuşi au redus semnificativ activitatea colagenazei, enzima care degradează colagenul, iar trei compuşi au demonstrat capacitatea de a inhiba tirozinaza, responsabilă de hiperpigmentare.
- Activitatea anti-îmbătrânire a compuşilor s-a menţinut stabilă timp de şase zile sub expunere la căldură şi lumină UV, făcându-i candidaţi ideali pentru utilizarea în produse cosmetice.
Urmărește
1774 afișări
Sursa foto: DALL-E
Într-un studiu publicat recent în ACS Omega, cercetătorii de la Universitatea Sungkyunkwan din Seul au descoperit că compuşii găsiţi în intestinele a două specii de doradă - dorada roşie şi dorada cu cap negru - ar putea fi ingrediente promiţătoare pentru produsele de îngrijire a pielii împotriva îmbătrânirii, conform New Atlas. Studiul s-a concentrat pe metaboliţii produşi de bacteriile din intestinele peştilor şi a examinat efectele acestora asupra a două enzime asociate cu îmbătrânirea pielii: colagenaza, legată de formarea ridurilor, şi tirozinaza, implicată în pigmentarea pielii.
Colagenaza este o enzimă care descompune colagenul, o proteină esenţială pentru menţinerea elasticităţii şi grosimii pielii. Activitatea excesivă a acestei enzime poate duce la apariţia ridurilor şi la pierderea fermităţii pielii. Tirozinaza este implicată în producerea melaninei, pigmentul responsabil pentru culoarea pielii, iar activitatea sa excesivă poate provoca hiperpigmentare, ducând la pete de vârstă şi un ton neuniform al pielii.
Cercetătorii au izolat 22 de compuşi din bacteriile intestinale ale peştilor şi au testat efectele acestora asupra acestor enzime. Ei au descoperit că doi compuşi au inhibat semnificativ activitatea colagenazei în celulele de şoareci cu mai mult de 30%, fără a provoca vreun prejudiciu celulelor. În plus, trei compuşi au demonstrat proprietăţi de iluminare a pielii prin inhibarea activităţii tirozinazei. Un compus, în special, a prezentat o rată de inhibare de 13,7%, depăşind restul, care au avut rate de inhibare de 6,7% şi 1,8%. Activităţile acestor compuşi s-au dovedit a fi stabile la căldură şi lumină UV timp de până la şase zile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Descoperirile sugerează că aceşti compuşi derivaţi din intestinele peştilor ar putea fi candidaţi promiţători pentru dezvoltarea agenţilor anti-rid şi de iluminare a pielii în produsele cosmetice viitoare. Această lucrare contribuie la creşterea studiilor care explorează sursele naturale pentru soluţiile de îngrijire a pielii, evidenţiind potenţialul vieţii marine de a contribui la inovaţiile în domeniul sănătăţii şi frumuseţii.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump