Directoarea Organizaţiei mondiale a sănătăţii: Evoluţia virusului gripei aviare nu poate fi estimată

Nu este posibil să se estimeze evoluţia gripei aviare care s-a declanşat în China, a apreciat luni directoarea generală a OMS, Margaret Chan.

Urmărește
476 afișări
Imaginea articolului Directoarea Organizaţiei mondiale a sănătăţii: Evoluţia virusului gripei aviare nu poate fi estimată

Directoarea Organizaţiei mondiale a sănătăţii: Evoluţia virusului gripei aviare nu poate fi estimată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nimeni nu poate prezice care va fi evoluţia acestei crize", a declarat aceasta la Geneva în deschiderea Adunării mondiale a sănătăţii, subliniind totuşi că "în prezent transmiterea de la om la om a virusului este neglijabilă". "Virusurile gripei aviare suferă mutaţii constant", a amintit ea.

Aproximativ 3.000 de delegaţi din 194 de state membre ale Organizaţiei mondiale a sănătăţii (OMS) asistă la reuniunea anuală, care are loc la Geneva până la 28 mai.

Chan a mulţumit Chinei pentru colaborarea sa strânsă cu OMS precum şi pentru supravegherea a mii de persoane care intră în contact cu pacienţii, dintre care sute de angajaţi medicali.

Din luna martie o sută de cazuri de contaminare cu virusul H7N9 au fost confirmate "însă după închiderea pieţelor de păsări vii numărul cazurilor noi a scăzut radical", a continuat directoarea OMS.

Aceasta a vorbit de asemenea despre bolnavii infectaţi din septembrie 2012 cu coronavirusul similar SRAS, detectat pentru prima dată în Orientul Mijlociu. "Până în prezent 41 de cazuri, dintre care 20 de decese au fost înregistrate", a declarat aceasta, adăugând că "deşi numărul cazurilor rămâne redus, transmiterea de la om la om a avut loc şi membri ai personalului medical au fost contaminaţi".

Au trecut zece ani de la pandemia SRAS (Sindromul respiratoriu acut sever), pornită din China, care a cauzat moartea a peste 800 de persoane şi a provocat îngrijorări în întreaga lume.

"Aceste două noi boli ne amintesc că ameninţarea noilor maladii şi a pandemiilor este încă prezentă. Mutaţiile constante şi adaptarea sunt mecanismele de supravieţuire în lumea microbilor. Încă ne mai surprind".

Aceasta a subliniat importanţa informării rapide a OMS în "mod total transparent", amintind că o "ameninţare într-o regiune poate deveni o ameninţare pentru toţi".

În cursul aceste adunări, OMS va examina mai ales modalităţile de a asigura locul sănătăţii în viitoarele politici de dezvoltare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici