- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (17.02.2024, 21:04)
- Bianca Popa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dopamina: Un rol multifuncţional în învăţarea şi adaptarea deciziilor
- Dopamina, cunoscută în principal pentru rolul său în plăcere şi recompensă, se dovedeşte a juca un rol esenţial în învăţarea bazată pe erori şi în ajustarea deciziilor în funcţie de schimbările circumstanţelor.
- Studiul, condus de Filip Grill şi echipa sa de cercetători, a demonstrat că eliberarea de dopamină în corpul striat asociativ uman creşte semnificativ în timpul tranziţiei de la reguli stabile la reguli variabile într-o sarcină de învăţare inversă.
- Descoperirile studiului subliniază complexitatea interacţiunii dintre dopamină, flexibilitatea cognitivă şi adaptabilitatea comportamentală, oferind perspective noi asupra modului în care creierul uman răspunde la schimbare şi incertitudine.
Urmărește
2083 afișări
Dopamina: Un rol multifuncţional în învăţarea şi adaptarea deciziilor
Studiul, intitulat "Eliberarea de dopamină în striatul asociativ uman în timpul învăţării inversate," explorează rolul multifuncţional al dopaminei în procesele cognitive, în special în domeniul luării deciziilor adaptative, informează Psy Post.
Condusă de Filip Grill, un cercetător postdoctoral la Centrul Donders pentru Neuroimagistică Cognitivă, cercetarea dezvăluie modul în care dopamina influenţează capacitatea de a ajusta deciziile ca răspuns la schimbările circumstanţelor. În timp ce dopamina este adesea asociată cu plăcerea şi recompensa, acest studiu relevă implicarea sa mai profundă în învăţarea bazată pe erori şi în schimbările de strategie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
Noi percheziţii în R. Moldova: Gruparea „ŞOR” oferă oamenilor bani pentru a-l vota pe Stoianoglo
-
Kemi Badenoch, noul lider al Partidului Conservator din Marea Britanie
-
Inundaţii în Spania. Premierul anunţă cea mai mare desfăşurare militară pe timp de pace. 211 morţi
Utilizând o combinaţie de tehnici de imagistică cerebrală, inclusiv scanări PET şi fMRI, cercetătorii au implicat 26 de voluntari într-o sarcină pe computer, proiectată pentru a simula scenarii de luare a deciziilor din viaţa reală. Participanţii au avut de îndeplinit o paradigmă de învăţare inversă, unde au trebuit să-şi ajusteze deciziile în funcţie de recompensele schimbătoare, asemănător adaptării la noi reguli în viaţă.
Studiul a relevat o creştere a eliberării de dopamină în corpul striat, o regiune cerebrală asociată cu procesarea recompenselor, în special în timpul tranziţiei de la reguli stabile la reguli variabile. Această eliberare de dopamină a corelat cu capacitatea participanţilor de a se adapta rapid şi de a performa mai bine în sarcină.
Cu toate acestea, studiul recunoaşte şi limitele în astfel de cercetări, inclusiv complexitatea comportamentului uman şi rolul altor neurotransmiţători alături de dopamină. Investigaţiile viitoare vor urmări să exploreze cum variaţiile nivelurilor de dopamină afectează luarea deciziilor în diferite contexte, aruncând lumină asupra intervenţiilor terapeutice pentru afecţiuni neurologice precum boala Parkinson şi schizofrenia.
În esenţă, acest studiu subliniază interacţiunea complexă între dopamină, flexibilitatea cognitivă şi comportamentul adaptativ, oferind înţelegere în mecanismele care stau la baza capacităţii noastre de a naviga schimbarea şi incertitudinea în lume.
Descoperirile au fost publicate în revista ştiinţifică Nature Communications.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Statele Unite își întăresc prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat la TV și a căzut pradă substanțelor interzise
CANCAN.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe