- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (26.01.2010, 15:46)
Există viaţă extraterestră? Se pare că da!
Probabilitatea existenţei vieţii extraterestre este foarte mare, din punct de vedere statistic, chiar dacă este foarte greu de precizat în ce forme se manifestă aceasta, au afirmat, luni, oamenii de ştiinţă reuniţi la Londra cu ocazia unei conferinţe pe această temă.
Urmărește
599 afișări
Există viaţă extraterestră? Se pare că da!
"Nu există vreo dovadă formală că viaţa există şi pe alte planete, însă probabilitatea să fie aşa este foarte mare", a declarat Baruch Blumberg, astrobiolog la Fox Chance Cancer Center din Philadelphia.
"Am convingerea că generaţiile actuale au şanse mari de a asista în timpul vieţii lor la descoperirea vieţii extraterestre", a afirmat, la rândul său, Martin Dominik, astronom la Universitatea St. Andrews din Scoţia.
Viaţa a apărut, poate, pe Terra graţie moleculelor de carbon şi a prafului provenit din spaţiul interstelar, a reamintit Pascale Ehrenfreund, astrochimist la Universitatea George Washington din capitala americană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Zuckerberg cere sprijinul lui Trump pentru a contracara sancţiunile UE asupra companiilor americane
-
Numărul victimelor incendiilor din California a crescut
-
Traficul rutier este îngreunat pe mai multe şosele importante din România din cauza ceţii
Dacă această teorie este adevărată, "primele «cărămizi» ale vieţii - aşa cum le-am descoperit pe Terra -, ar trebui să fie răspândite şi în alte sisteme solare din Calea Lactee, dar şi în alte galaxii", a declarat acelaşi cercetător.
The Royal Society, asociaţia britanică considerată drept unul dintre bastioanele cele mai prestigioase ale ştiinţei moderne, a luat în serios acest subiect suficient de mult pentru a-i consacra un colocviu de două zile, cu ocazia celebrării celei de-a 350-a aniversări a sa.
Evenimentul a fost organizat nu atât pentru a da un răspuns definitiv la întrebarea dacă există viaţă extraterestră, cât pentru a contura mai bine tabloul căutării altor forme de viaţă în univers şi pentru a stabili impactul unei astfel de descoperiri asupra umanităţii.
Lord Rees, preşedintele The Royal Society, a subliniat faptul că, pentru moment, omenirea trebuie să îşi recunoască ignoranţa în acest domeniu: "Nu ştim nici măcar cum a apărut viaţa pe Terra şi cu atât mai puţin dacă ea există şi în alte părţi ale universului, nici unde ar trebui să o căutăm".
Cu ajutorul unor instrumente de observaţie din ce în ce mai perfecţionate, în special al telescopului spaţial Hubble, astronomii au detectat, începând din 1995, peste 400 de exoplanete - planete din afara sistemului nostru solar.
Una dintre aceste exoplanete ar putea adăposti forme de viaţă, însă niciuna dintre cele descoperite nu prezintă condiţii favorabile, similare celor de pe Terra.
Terra se află la o distanţă suficient de mare de Soare, fără a fi însă prea îndepărtată de acesta, pentru ca apa să existe în formă lichidă, din abundenţă.
Dacă există forme de viaţă pe alte planete decât Terra, este puţin probabil ca ele să semene cu cele prezentate în filmele science-fiction, în care toate creaturile seamănă, invariabil, cu oamenii.
În opinia lui Albert Harrison, psiholog la Universitatea California, este foarte posibil ca prima formă de viaţă extraterestră ce va fi descoperită să fie microscopică.
Chiar şi în interiorul sistemului nostru solar, oamenii ar putea descoperi bacterii şi pe Marte, pe Europa - satelitul planetei Jupiter sau chiar pe Enceladus - unul dintre sateliţii lui Saturn. Europa şi Enceladus ar putea adăposti uriaşe oceane, ascunse sub un strat imens de gheaţă.
Alţi oameni de ştiinţă consideră, însă, că apariţia vieţii pe Terra a fost rezultatul unui simplu concurs de împrejurări, care ar avea şanse infime să se producă din nou pe o altă planetă.
"În opinia mea, originea vieţii a ţinut de o întâmplare", a declarat Simon Conway Morris, profesor de paleobiologie la Universitatea Cambridge. "Mă tem că suntem singuri, că nu există nimic acolo, în spaţiu". Iar dacă vom fi contactaţi, totuşi, de extratereştri, nimic nu ne poate garanta că ei vor fi la fel de blânzi precum celebrul E.T. din filmul lui Steven Spielberg, spune acesta. Ei ar putea fi "agresivi şi deloc plăcuţi", adaugă acelaşi savant.
Citește pe alephnews.ro: Zuckerberg și Musk sunt nemulțumiți de legislațiile UE privind social media. De ce speră Meta și X că Trump le va aduce mai mulți bani
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Biden critică decizia lui Zuckerberg de a renunța la fact-checking: „Mișcarea Meta este foarte rușinoasă”. Ce spune compania
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Alertă „freezing rain” în București. Pe ce dată plouă cu gheață, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe