- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (27.04.2022, 19:00)
- Alexandru Stan
Cum ar putea fi monitorizaţi peştii şi alte specii marine? GPS-ul pentru oceane se află în dezvoltare
Un sistem bazat pe unde sonore ar putea transforma biologia marină.
Urmărește
138 afișări
Sursa Foto - Hepta
Zoologii urmăresc în mod obişnuit animalele, de la albatros la zebră, folosind etichete ale sistemului de poziţionare globală ( GPS ) care apoi le returnează datele prin satelit. Cu toate acestea, biologilor marini le este mai greu, deoarece apa de mare este enervant de opaca la semnalele radio. Acest lucru face imposibilă fie primirea semnalelor GPS , fie transmiterea oricăror date colectate înapoi la bază, susţine The Economist.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
-
Donald Trump afirmă că pregăteşte o întâlnire cu Vladimir Putin pentru a discuta despre războiul din Ucraina
Asta nu îi împiedică pe oameni să eticheteze creaturi marine. Datele culese şi stocate într-o etichetă pot fi fie trimise către un satelit în rafale dacă specia în cauză este una care iese la suprafaţă din când în când, fie eticheta poate fi expediată într-o călătorie unică la suprafaţă după o perioada stabilită. O etichetă poate fi, de asemenea, recuperată dacă animalul care o poartă este prins de o barcă de pescuit (pescarii sunt plătiţi de obicei cu câteva sute de dolari pe etichetă returnată la laboratorul de origine).
Din aceste motive ar fi util să existe un echivalent marin al GPS-ului. Şi unul este acum în curs de dezvoltare. Instituţia Oceanografică Woods Hole din Massachusetts speră să umple mările şi oceanele cu balize sonice care vor creşte rolul sateliţilor GPS prin difuzarea de semnale care pot fi folosite pentru a triangula locaţia unui receptor atunci când acesta este sub apă.
Marea este împărţită în straturi distincte care au temperaturi şi salinităţi diferite. În timpul celui de-al doilea război mondial, oamenii de ştiinţă navali americani au arătat că unele dintre aceste straturi acţionează ca ghiduri de undă sonice. Ei le-au numit canale de „fixare şi variare a sunetului” ( SOFAR ). Sunetul emis într-unul dintre aceste canale de tip ecou între straturile de deasupra şi de dedesubt, rămânând astfel în canal, declanşează un efect comparabil cu modul în care lumina este transportată într-o fibră optică. Astfel constrânsă, o undă sonoră poate parcurge sute de kilometri înainte de a deveni prea atenuată pentru a fi detectată.
Emiţătoarele SOFAR instalate de Woods Hole, aşa cum este cunoscută instituţia colocvială, sunt geamanduri de o tonă ancorate la o adâncime adecvată pentru canalul în cauză. La fiecare 12 ore, ei transmit un semnal de locaţie de 32 de secunde, cunoscut sub numele de pong. Pong-urile sunt numite aşa deoarece sunt similare cu „ping-urile” sonarelor, dar de frecvenţă mai mică (300 HZ mai degrabă decât 18 kHZ). În condiţii tipice, pong poate fi luat la 1.000 km distanţă. Ascultând pong-urile de la mai multe balize, un receptor îşi poate calcula locaţia.
Receptoarele existente pentru cele două transmiţătoare SOFAR instalate în prezent sunt transportate pe pachete de instrumente care plutesc liber, care măsoară temperatura, salinitatea şi alte variabile fizice. Dar planul este să desfăşoare încă două transmiţătoare în acest an şi mai multe în anii viitori, cu scopul de a „ensonifica” întreaga coastă de est a Americii până la Marea Sargasso. În acelaşi timp, cercetătorii lucrează la micşorarea receptoarelor până la punctul în care acestea pot fi ataşate cu uşurinţă de peşti.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Elon Musk: Am epuizat suma cumulativă a cunoștințelor umane
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce faci atunci când nu te vede nimeni? Locuitorii din Utah au cele mai multe curiozități și se informează despre sex
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Corina Ungureanu a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 15 ani de când s-a retras din gimnastică
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe