În căutarea materiei negre. ESA s-a pus pe treabă

Sonda Euclid a Agenţiei Spaţiale Europene va cartografi geometria materiei din univers, în special sub forma distribuţiei galaxiilor, pentru a afla mai multe despre părţile universului pe care nu le putem vedea şi pe care le catalogam ca porţiuni de vid cosmic, dar în realitate ar putea să fie dominate de energia întunecată şi materia întunecată.

Urmărește
1323 afișări
Imaginea articolului În căutarea materiei negre. ESA s-a pus pe treabă

Sursa Foto - Hubble, NASA. Mov -energia întunecată, albastru- materia întunecată

Misiunea Euclid va avea ca scop să cartografieze 1,5 miliarde de galaxii formate în ultimii 10 miliarde de ani, pe o durată de şase ani.

Sonda Euclid va fi lansată de la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9 cândva între lunile iulie şi septembrie 2023.

Misiunea a fost amânată de mai multe ori după ce iniţial trebuia să fie transportată pe orbită de către o rachetă rusească Soyuz, dar invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la schimbarea planurilor. 

Va dura aproximativ 30 de zile pentru ca Euclid să se îndrepte spre destinaţie în punctul L2 Lagrange, o poziţie orbitală împărtăşită de mai multe alte nave spaţiale, inclusiv telescopul spaţial James Webb 

Sonda a fost numită Euclid după părintele geometriei. Matematicianul grec Euclid din Alexandria, care a trăit pe vremea lui Alexandru cel Mare, a inventat geometria şi a pus bazele trigonometriei. 

Universul are o geometrie euclidiană. Măsurătorile realizate de sonda Wilkinson (WMAP) de la NASA arată că universul este mai degrabă „plat” şi nu are o curbură, încât să aibă formă de sferă aşa cum o au planetele şi stelele.

Sonda va realiza o hartă a universului care arată o zonă mare evidenţiată în albastru şi zone individuale mai mici, evidenţiate în galben.

Euclid le va arăta oamenilor de ştiinţă mai multe despre „universul întunecat”, transmite publicaţia Space. 

Energia întunecată este în esenţă o poreclă pentru o formă de masă-energie dovedită doar teoretic, care face ca universul să se extindă într-un mod accelerat. Această acceleraţie pare să fi început acum aproximativ 5 miliarde de ani şi a fost descoperită observând  viteza cu care se distanţează galaxiile unele de altele din observatoarele de la sol

Materia întunecată este forma predominantă a materiei în univers. Fără ea, probabil că stelele nu s-ar fi format în universul timpuriu, iar prezenţa materiei întunecate în univers este esenţială pentru formarea întregii structuri cosmice. 

Materia întunecată nu este vizibilă şi nu absoarbe radiaţia, dar deviază lumina datorită atracţiei gravitaţionale (mai exact datorită deformării spaţiu-timpului) şi deformează forma galaxiilor aşa cum se observă printr-un telescop, mai notează Space. 

Acest efect se numeşte lentilă slabă gravitaţională. Prin observarea galaxiilor îndepărtate, a căror lumină a călătorit prin materie întunecată şi cea obişnuită, putem măsura distribuţia materiei întunecate în calea ei. Făcând acest lucru cu miliarde de galaxii, Euclid va construi o hartă completă a distribuţiei materiei întunecate în întregul univers.

Materia întunecată contribuie cu aproximativ 26,8% din toată materia şi energia din univers. Energia întunecată, pe de altă parte, este un câmp energetic misterios care accelerează expansiunea cosmosului şi reprezintă aproximativ 68,3% din toată masa şi energia din univers. Restul de 4,9% reprezintă tot ceea ce putem vedea în univers: oameni, planete, stele, nebuloase şi galaxii, conform ESA, citat de Space

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici