În Hong Kong şobolanii infectează oamenii cu un tip specific de hepatită. Experţii nu ştiu cum e posibil

  • Şobolanii infectează oamenii cu un tip specific de hepatită şi nimeni nu ştie cum
  • În 2018, experţii în boli infecţioase de la Universitatea din Hong Kong au întâlnit un pacient neobişnuit
  • Testele au demonstrat că sistemul său imunitar răspundea la hepatita E dar în acelaşi timp au constatat absenţa tulpinei umane a virusului din sânge
Urmărește
1085 afișări
Imaginea articolului În Hong Kong şobolanii infectează oamenii cu un tip specific de hepatită. Experţii nu ştiu cum e posibil

Sursa foto: profimedia

O echipă de cercetători de la Universitatea din Hong Kong au descoperit un caz mai neobişnuit de hepatită în 2018. Pacientul zero a fost identificat în persoana unui bărbat de 56 de ani care a fost supus unui transplant de ficat. Acesta prezenta funcţii hepatice anormale, fără o cauză evidentă. Testat negativ pentru tulpina umană a hepatitei E (HEV), noile examinări au scos la suprafată că omul se infectase cu un tip de hepatită transmisă de şobolani.

Hepatita E este o boală a ficatului care poate provoca  febră, icter şi mărirea ficatului. Virusul se regăseşte în patru specii de animale, dar la acea vreme, doar unul era cunoscut că infectează oamenii. De atunci, alţi zece oameni au mai fost diagnosticaţi cu HEV, cel mai recent săptămâna trecută când un bărbat de 61 de ani a fost testat pozitiv. În majoritatea cazurilor, semnele unor infestări cu şobolani în zonele unde oamenii trăiesc au fost descoperite.

Tulpina umană a hepatitei E este transmisă de obicei prin contaminarea apei potabile cu fecale, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Dar tulpina transmisă de şobolan rămâne un mister. Nimeni nu ştie exact cum este transmis virusul de la şobolan la om. Cercetătorii au emis diferite teorii, dar niciuna nu este concludentă.

Echipa de cercetători şi autorităţile oraşului încearcă din 2018 să înţeleagă mai bine această nouă ameninţare pentru sănătate. Totuşi, există unele progrese în privinţa testelor de diagnosticare. Oamenii de ştiinţă conduc noi teste pe şobolani pentru a înţelege cum se produce transmiterea de la rozătoare la oameni. Dar încă rămân multe necunoscute, precum perioada de incubaţie a virusului sau utilizarea unui tratament eficient. Medicaţia folosită pentru a vindeca tulpina umană a avut rezultate mixte printre pacienţi. Necunoaştearea modului de transmitere de la şobolan la om transformă eforturile de prevenţie a infecţiilor ulterioare într-o misiune dificilă.

În mod paradoxal, pacienţii infectaţi cu noua tulpină de hepatită provin din zone cu un risc scăzut de infestare cu şobolani. Cum eliminarea tuturor rozătoarealor nu este posibilă, autorităţile îndeamnă populaţia să adopte măsuri preventive. Problema în sine nu este doar a oraşului Hong Konk, ea se regăseşte şi în marile metropole ale lumii. Infectarea cu HEV de şobolan este un scenariu posibil pentru că nimeni nu efectuează teste în acest sens. Testele nu au fost adoptate pe scară largă pentru că nimeni nu a considerat virusul o ameninţare pentru oameni până la momentul de faţă.

Virusul poate avea consecinţe grave asupra pacienţilor cu imunitate scăzută. Grupul persoanelor vulnerabile poate suferi leziuni pe termen lung ale ficatului, ţesuturi cicatrizate sau pot face hepatită cronică. În Europa, lipsa de conştientizare a medicilor şi diagnosticarea sub standarde au dus la sub-raportarea cazurilor de hepatita E. Fără nici o măsură de control, virusul poate infecta oamenii la nivel mondial iar riscul este mai mare în cazul comunităţilor care se confruntă cu afecţiuni preexistente, relatează CNN.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici